Foto: theguardian.com

Volgens een nieuw rapport van de Britse denktank ‘Henry Jackson Society’ zijn de PKK en YPG dezelfde organisaties en zijn Westerse YPG-strijders, die in Syrië meevechten, een potentieel veiligheidsgevaar. Het rapport ‘The Forgotten Foreign Fighters: the PKK in Syra’ is een gedetailleerd onderzoeksrapport van Midden-Oostenexpert Kyle Orton, verbonden aan de Londense denktank. Het uitgebreid rapport vermeldt ook de vele criminele activiteiten en terroristische aanslagen van de PKK in Turkije en in Europa.

http://henryjacksonsociety.org/wp-content/uploads/2017/08/3053-PYD-Foreign-Fighter-Project-1.pdf

Bloedig verleden en heden

Het rapport vermeldt naast de vele bloedige aanslagen van de PKK sinds het begin van haar gewapende oorlog tegen de Turkse staat ook de criminele activiteiten van de PKK. De PKK vermoordde in haar gewapende campagne naast soldaten ook vele dokters, leraren, ambtenaren en oppositiegezinde Koerden. De PKK vermoordde de bewoners van Koerdische dorpen die haar niet hielpen. Zelfmoordaanslagen waren een gebruikelijke tactiek. Ook westerse toeristen werden ontvoerd en vermoord. Volgens het rapport engageert de PKK zich in bedrieglijke propaganda gericht op het Westen om haar terroristische activiteiten te maskeren.

Ook de criminele activiteiten van de PKK in Europa komen aan bod in het rapport. Een aanzienlijk deel van de inkomsten van de terreurorganisatie zijn afkomstig van drugsverkoop in Europa. Volgens het rapport is de PKK op grote schaal betrokken bij de drugssmokkel vanuit het Midden-Oosten naar Europa. Tevens maakt de PKK gebruik van andere criminele technieken zoals afpersing, mensenhandel en geldvervalsing. Deze criminele en illegale bronnen, uitgevoerd in Europa, vormen een belangrijk deel van de inkomsten van de PKK.

http://henryjacksonsociety.org/wp-content/uploads/2017/08/3053-PYD-Foreign-Fighter-Project-1.pdf

PKK in Syrië

De YPG in Syrië, die gesteund wordt door de Verenigde Staten, is volgens het rapport slechts een ondergeschikte, gemaskerde vorm van de PKK in Syrië. Vanaf 2002 begon de PKK aan een grondige propagandacampagne om haar negatief imago te verbeteren en stichtte ze nieuwe ‘lokale’ organisaties in Syrië (PYD en YPG) en Iran (PJAK). Deze organisaties behoren echter allemaal tot dezelfde transnationale, politieke orgaan KCK die is opgericht door de PKK. De leden van de KCK, zoals de YPG, zijn niet slechts zusterorganisaties of branches van de PKK maar zijn integraal onderdeel van dezelfde organisatie die wordt bestuurd vanuit Qandil(het hoofdkwartier van de PKK).

Het rapport wijst tevens op de vele mensenrechtenschendingen die zijn gepleegd door de YPG en op haar autoritair beleid in Syrië. Omwille van deze bedenkelijke eigenschappen van de YPG meent het rapport dat westerse strijders die zich aansluiten bij de YPG, grondig gescreend en desnoods vervolgd moeten worden. Een ander veiligheidsrisico betreft de connecties van de PKK met militante extreem-linkse groepen in Europa die ervaring zouden verkrijgen in stedelijke oorlogsvoering. Ook adviseert het rapport aan Westerse overheden om de grootschalige, bedrieglijke propaganda van de PKK in het Westen aan te pakken.

Het volledige rapport kan u hier lezen.