Ankara en Teheran zijn overeengekomen om voortaan inlichtingen uit te wisselen en operationeel samen te werken tegen terreur, volgens de verklaringen van Iranese Generaal Mohammed Begeri.

Baqeri die in gesprek ging met zijn ambtsgenoot, Generaal Hulusi Akar, en andere hoge ambtenaren (waaronder president Recep Tayyip Erdoğan), verklaarde dat beide Staten zijn overeengekomen om de militaire samenwerking en de grensbewaking te verbeteren.

“Wij zijn tot het akkoord gekomen om gezamenlijke trainingen te organiseren en (militaire) studenten uit te wisselen. Onze zeemachten zullen elkaar ook bezoeken en we zullen beiden ook voorzien in militaire oefeningen,” verklaarde Bageri aan de Iranese media op 17 augustus, waar hij aan toevoegde dat de gesprekken met de Turkse ambtenaren “zeer succesvol” waren verlopen.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=pxAoAlNnjOU&ab_channel=PressTVNewsVideos

“De grondvesten van vele geschillen op het gebied van defensie, leger en veiligheid zijn nu geadresseerd en dit samenwerkingsproces zal voortgezet worden,” verklaarde hij. Bageri liet ook weten dat hij Ankara bezocht met de goedkeuring van de Verheven Leider van Iran, Ayatollah Ali Khamenei, en dat hij Generaal Akar uitnodigt om de samenwerking tussen beide Staten te verbeteren.

Koerdisch referendum

Bageri voegde eraan toe dat Erdoğan ook Iran zal bezoeken. Over het Koerdisch referendum van 25 september, liet Bageri weten dat het onderwerp prioritair ingeschreven staat op de agenda’s van beide landen.

“Indien dat [referendum] plaatsvindt, zal het een bron worden van nieuwe spanningen in de regio. Dit is de reden waarom beide landen erop staan dat het referendum niet mag doorgaan en dat ze nooit gerealiseerd mag worden,” verklaarde hij. Bageri kwam op bezoek samen met hooggeplaatste militaire officieren en de Iranese viceminister van Buitenlandse Zaken.

Hurriyet