Foto: Christelle Carion (48), uitbaatster van café ‘Amon nos autes’ in Pepinster kijkt naar haar telefoon, zittend in haar café waar ze al een tijdje slaapt uit protest tegen de sluiting van de cafés en restaurants in België als onderdeel van de coronamaatregelen (15 januari 2021).

In België is de horeca al maandenlang gesloten in de strijd tegen COVID-19 (het nieuwe coronavirus).

Een boze café-uitbaatster heeft een bijzondere protestactie bedacht: ze overnacht permanent in haar café en wil bijna niets eten.

“Dat deze situatie zo lang aanhoudt, zonder werk, alles verliezen – elke dag zien dat je nog een beetje meer verliest – dat is hard,” zegt Christelle Carion in een interview met Agence France-Presse (AFP).

Ondertussen zit ze op de rand van haar bed, dat ze naast de toog geïnstalleerd heeft.

Christelle Carion

Al sinds dinsdag sluit de 48-jarige vrouw zich op in haar café in een dorp in het oosten van het land. Zo wil ze aandacht vragen voor de helse periode die zij en haar collega’s van de Belgische horecasector doormaken.

Sinds 19 oktober zijn ze verplicht gesloten om de tweede coronagolf die over Europa trekt tegen te houden. Tijdens de eerste golf begin 2020 moesten ze ook al eens drie maanden dicht.

In het begin van de pandemie was België één van de zwaarst getroffen landen: het procentueel aantal overlijdens door COVID-19 was bij de hoogste ter wereld.

Christelle Carion

Nu is België één van de weinige EU-landen die grip krijgt op de pandemie. Desondanks ziet Carion een mogelijke datum voor de heropening steeds weer uitgesteld worden en daar wordt ze wanhopig van. Christelle Carion is in haar dorp bekend onder de naam (Betchette’, die ook op haar café prijkt dat ze 12 jaar geleden overnam.

“Al bij het begin van de tweede lockdown dacht ik erover om actie te voeren, om te laten zien dat de horecasector het beu is om altijd het zwaarst getroffen te worden.”

“Op een bepaald moment moet dit gewoon stoppen.”

Ondertussen weigert ze vaste voeding en overleeft ze op soep, koffie en sigaretten. Vanop haar veldbed, dat ze op de tweede dag kreeg van een vriend, hoopt ze dat haar protest door de politici gehoord zal worden.

Bron: Sabah

S.V.R.