Turks premier Binali Yildirim kondigde maandag aan dat zijn kabinet de Bosporusbrug zal hernoemen tot de 15 Juli Martelarenbrug. Hij zei dat er 2 monumenten opgericht zullen worden in Istanbul en Ankara om degenen die gesneuveld zijn tijdens het verzet tegen de couppoging te eren.

Meer dan 240 mensen sneuvelden tijdens de couppoging en 2100 anderen raakten gewond. Een week later riep president Erdogan 15 juli uit tot Herdenkingsdag van de Martelaren, ter nagedachtenis van de burgers en politieagenten die hun leven hebben gegeven vechtend tegen tanks, helicopters en zwaarbewapende soldaten die de democratisch verkozen regering wilden omverwerpen.

Grondwetswijziging

Eerder vandaag spraken de leiders van de regerende AKP, de grootste oppositiepartij CHP en de nationalistische MHP met president Recep Tayyip Erdogan in het presidentieel paleis. Yildirim zei dat er een aantal kleinschalige grondwettelijke wijzigingen zullen plaatsvinden met de consensus van de partijen nadat de president met de partijleiders had gesproken eerder die dag.

Hij zei dat de partijen het eens waren dat er een grote nood was om wijzigingen te brengen aan de grondwet om gaten in het systeem te dichten. “We zullen samenwerken om de infrastructuur voor het systeem voor te bereiden”, zei hij. “We hebben beslist om het proces voor een nieuwe grondwet verder te zetten”, aldus premier Yildirim.

TRT World