Een Syrisch meisje dat blind werd na een luchtaanval van het Assad-regime kan weer deels zien dankzij een operatie in Turkije met de steun van een stichting in de zuidelijke provincie Hatay.

Sidra Muhammad verloor haar gezichtsvermogen volledig door de druk veroorzaakt door een bom die in 2015 door het regime in Hama werd afgeworpen.

Het 5-jarige meisje vluchtte twee jaar geleden met haar familie naar Turkije waar ze een oogoperatie onderging met de steun van de Hatay Mutual Aid Society (HAYAD).

De vader van het meisje Abdulrazzaq Muhammad die zijn moeder en zus verloor tijdens dezelfde aanval, vertelde aan Anadolu Agency dat zijn dochter eerst werd behandeld in een veldhospitaal in Syrië waar de middelen van artsen ontoereikend waren.

“In ons land waren de gezondheidszorgfaciliteiten beperkt. Toen de aanvallen in Hama toenamen, kwam ik twee jaar geleden met mijn vrouw en twee kinderen naar Hatay,” zei Muhammad.

De man zei dat zijn dochter eerder niet kon lopen, praten of spelen omdat ze niets kon zien. Hij dankte de functionarissen van de stichting en de Turkse artsen die de operatie hebben uitgevoerd.

“Mijn dochter rent naar me toe, knuffelt en kust me. Het is alles waard”, zei hij.

Cengaver Tamer, Turkse optometrist en oogchirurg, verklaarde dat het meisje volledig haar zicht was verloren in haar rechteroog, maar dat de artsen het zicht in haar linkeroog konden herstellen door het schoonmaken van een van de hoornvlieslagen die tijdens de behandeling in Syrië waren beschadigd.

“Ik denk dat Sidra’s ogen werden blootgesteld aan de effecten van schokgolven die we het ‘schokgolfeffect’ noemen. De weefsels van het oog zijn zeer gevoelig en kunnen sterk reageren op dergelijke trauma’s. We merkten dat Sidra na de operatie begon te zien. Voor nu ziet ze nabije afstanden, handgebaren, objecten, en kan contact maken met hen,” zei Tamer. De dokters gaan tweede operatie uitvoeren in de komende weken om het oog volledig te genezen.

Sabah

T.A.