Sharon Hendriks (23) studeert Bedrijfskunde en is geboren en getogen in Nederland. Vorig jaar in mei 2015 heeft Sharon voor het eerst voet gezet in het “oriëntalitische” Istanbul. Eens in Istanbul besefte Sharon dat ze vanuit Nederland een vertekend beeld had meegekregen. Zoals het gevoel van buiten çay (thee drinken) drinken in Turkije dat gewoon niet bestaat bij ons.

“Voor ik de stad of het land bezocht had ik een soort zakkenroller-imago van Istanbul. Ik had eerst ook het idee dat de Turken westerlingen lastig vielen op straat. Maar na mijn allereerste ervaring in Istanbul, was dat helemaal anders”, lacht Sharon.

“De eerste dagen in Istanbul werd ik bedolven onder de Turkse gastvrijheid, een open cultuur – omdat je er echt wordt opgenomen door de mensen, de Turkse muziek is voor mij heerlijk of het nu rustige of dansmuziek is – je kan helemaal meegenieten , het uitbundige uitgangsleven  – want hier leven de mensen echt op straat en dat heb je niet bij ons en last but not least de Turkse winkelcentra en merkwinkels die je hier hebt in, die kan je bij ons ook niet vinden”, vertelt Sharon.

Sharon Hendriks (23)
Sharon Hendriks (23)

“En ja als je Istanbul in zijn geheel vergelijkt met Nederland of België, dan zijn deze landen niet te vergelijken met Istanbul”, lacht Sharon. “Mijn ultieme droom is om te verhuizen naar Istanbul”, voegde ze er nog aan toe.

Openbaar vervoer

“Het openbaar vervoer is stukken beter georganiseerd in Istanbul dan bij ons. Je hebt hier zoveel mogelijkheden om te reizen”, weet Sharon mij te vertellen via een Skypegesprek, terwijl ze wacht op een trein om naar huis te gaan. “Hier op dit moment moet ik een half uur wachten op de volgende trein”, zegt Sharon. “Dat is ondenkbaar in Istanbul”.

Stage en opleiding

“De allereerste keer dat ik naar Turkije ging was in het kader van mijn opleiding.  We zijn voor vijf dagen met school naar Istanbul afgereisd voor een rondleiding bij internationale bedrijven die zijn gevestigd in de stad”, weet Sharon mij te vertellen.  In de maand februari in 2016 heb ik voor vijf maanden stage gelopen in Istanbul bij het bedrijf Sharin Xchange. In het bedrijf kreeg ik te maken met verschillende uitdagingen waarvoor ik een oplossing moest zoeken. Daarover ging mijn scriptie dan ook.


OPROEP: Sharon wilt graag via de sociale media een oproep doen naar iedereen die haar artikel heeft gelezen. Om haar studiejaar te beïndigen zoekt Sharon nog een stageplaats (afstudeerstage) in Istanbul vanaf de maand februari voor vijf maanden. Liefst in een internationaal bedrijf. Help Sharon en deel dit artikel.