Meer dan 20 Amerikaanse bedrijven hebben een aanvraag ingediend om Turkije te bezoeken. Dit gebeurd ondanks dat vorige vrijdag de Amerikaanse krediet-beoordelaar Moody’s, de kredietwaardigheid van Turkije met een stap verlaagd heeft van Baa3 naar Ba1 .

Een groot gedeelte van deze bedrijven zullen het land in maart bezoeken. Volgens diplomatische bronnen zou een meerderheid van de bedrijven actief zijn in de transportsector.

Amerikaanse ambtenaren hebben ook verschillende kleine en middelgrote bedrijven naar de Verenigde Staten uitgenodigd. Ongeveer 15 Turkse bedrijven zullen naar Las Vegas trekken om deel te nemen aan mijnbouwexpositie. Volgens Berat Albayarak, de Turkse minister van Energie en natuurlijke hulpbronnen,  blijft de schok van de negatieve kredietwaardigheid beperkt.

 ‘Naschok van de mislukte staatsgreep’

Na de onverwachte negatieve beoordelingen bekritiseerde plaatsvervangend eerste minister Kurtulus de kredietbeoordelaar Moody’s. Volgens Kurtulmus is de beoordeling een ‘naschok’ van de mislukte staatsgreep door Gülenisten op 15 juli. “Door een succesvol beheer van de economie is deze minder hard beschadigd als de putschisten hadden gehoopt. Ondanks de staatsgreep heeft de Turkse economie minder met risico’s te kampen gehad als  Iran, Rusland en Brazilië”. Aldus Kurtulmus.

Geen nieuwe afwaardering verwacht

In september heeft de kredietbeoordelaar Moody’s de kredietwaardigheid van Turkije met een stap verlaagd van Baa3 naar Ba1. Tegelijkertijd houdt Moody’s de vooruitzichten voor Turkije op ‘stabiel’, wat betekent dat het op korte termijn geen nieuwe afwaardering verwacht. Volgens de kredietbeoordelaar komt de herwaardering ten gevolge van  ‘evoluties in Turkije na de couppoging’.

Yenisafak