Een Belgische academicus, wiens naam in het Turks ruwweg “ik denk dat het niets is” betekent, heeft voor heel wat humor gezorgd op Twitter.

Professor Bence Nanay, hoogleraar filosofie aan de universiteiten van Cambridge en Antwerpen, heeft een naam die in het Turks verrassend hilarisch klinkt. Hoewel zijn achternaam niet letterlijk vertaald kan worden vanuit het Turks, betekent zijn voornaam “Bence” letterlijk “ik denk”. Zijn achternaam is een ander verhaal.

https://twitter.com/bencenanay

Verschillende alledaagse betekenissen

“Nanay” heeft verschillende alledaagse betekenissen in het Turks. Bijvoorbeeld, wanneer een auto vernield geraakt, zeggen Turken “de auto is nanay,” wat betekent dat de auto onmogelijk te repareren is.

Een ander gebruik van het woord komt voor in informele gesprekken. Wanneer een persoon iemand wil bespotten voor zijn luiheid of incompetentie, zeggen ze “hij is nanay”, wat betekent dat zijn levensstijl of karaktereigenschappen een totale puinhoop zijn.

Het verhaal eindigt hier niet (alsof de eenvoudige betekenis van zijn naam niet genoeg is). Als je het achterstevoren leest en “Ecneb Yanan” spelt, betekent zijn naam letterlijk “buitenbeentje in vuur en vlammen”. De professor zei dat hij zelfs dit zou verkiezen boven “bullsh*t,” wat nanay ook kan betekenen.

“Een van de dingen die ik geleerd heb is dat mijn naam ook in het Turks betekenisvol is als je ze achterstevoren leest: ecneb yanan betekent blijkbaar ‘buitenbeentje in vuur en vlammen’. Ik verkies eerder dat boven ‘ik denk dat het bs is’,” schreef hij op Twitter.

Een ander interessant toeval is een advertentie die zijn zus in Istanbul tegenkwam. Op de poster staat “bi dene bence”, wat zich vertaalt in “ik denk dat je het eens moet proberen”. De advertentie gaat over een ijsje met “100 procent Belgische chocolade”.

“Er is ‘Bence’ en ‘Belgisch’ – kan geen toeval zijn,” schreef Nanay op Twitter.

De professor werd een waar fenomeen op Turkse sociale media.

Veel populaire websites en kranten berichtten over het verhaal met geestige koppen met woordspelingen als “Professor Nanay”.

Sabah

T.A.