Koelbloedig en bij klaarlichte dag schiet Mehmet Yavuz op 2 februari 2019 twee jonge Turkse mannen neer in de Antwerpse Brederodestraat

De schietpartij in de Brederodestraat ging zo snel dat Emre Sögütlü binnen enkele seconden dodelijk geraakt werd in zijn hoofd en zijn neef Ozan ook al was uitgeschakeld met een kogel, die zijn benen zou verlammen.

Mehmet Yavuz wist hoe hij een vuurwapen moest hanteren, want tijdens zijn dienstplicht destijds was hij een scherpschutter. Bekijk hier de gruwelijke beelden.

Morgen staan vader de 64-jarige Mehmet en de 35-jarige zoon Nihat Yavuz terecht voor de moord op Emre Sögütlü (28) en de moordpoging op zijn neef Ozan Sögütlü (24) en voorbijganger Fatih Dalbas (29).

De gruwelijke schietpartij op een rustige zaterdagmiddag in de Brederodestraat was de uitbarsting van een vete tussen Koerdische en Turkse bewoners.

Het incident begon in oktober 2017 toen een bus met aanhangers van PKK-terreurleider Öcalan ’toevallig’ verkeerd reed en in de Brederodestraat terechtkwam.

Koelbloedig en bij klaarlichte dag schiet Mehmet Yavuz op 2 februari 2019 twee jonge Turkse mannen neer.

Emre Sögütlü (28)

Emre krijgt een kogel in zijn oog en sterft. Ozan wordt geraakt door vijf kogels maar overleeft. Hij is voor altijd verlamd aan zijn benen. Vader en zoon Yavuz worden beschuldigd van moord.

Mehmet richt nogmaals zijn wapen op de neven Emre en Ozun en vuurt weer tweemaal. Zoon Nihat geeft enkele klappen en daarna stappen vader en zoon naar hun pitabar.

Zij worden enkele minuten later ingerekend door de politie.

Emre Sögütlü is getroffen door twee kogels in zijn linkerhand en in zijn rechteroog. Hij sterft in het ziekenhuis.

Hij werkt eerst in de kruidenierszaak van zijn vader en begon in 2011 met een eigen verfwinkel in Merksem. Hij laat een vrouw en dochter na.

Zijn neef Ozan (31) wordt getroffen door vijf kogels in zijn twee bovenbenen, zijn twee onderarmen en één kogel in de buik die ook het ruggenmerg kwetst.

Ozan

De eerste dagen wordt voor zijn leven gevreesd, maar hij overleeft. Hij blijft wel deels verlamd aan zijn benen en zal het proces in een rolstoel volgen. Ozan was destijds aan de slag als arbeider bij Volvo Cars in Gent. Die job zal hij nooit meer kunnen doen.

Bewoner Fatih Dalbas heeft geluk dat de kogel in zijn been geen bot heeft geraakt. De man houdt wel een blijvende handicap over aan zijn rechterbeen.

Vader Mehmet Yavuz zit sinds zijn arrestatie in 2019 in de gevangenis, zijn zoon wordt na een half jaar vrijgelaten met elektronische enkelband. Tijdens zijn ondervragingen verwijst vader Mehmet telkens naar de zogenaamde pesterijen van de Turken.

Die waren begonnen in oktober 2017 toen een bus met supporters van de PKK-terreurleider Öcalan door de Brederodestraat was gereden.

Belgische Turken en bewoners zagen dat als een provocatie en vielen de bus en horecazaken van PKK-gezinde uitbaters in de Brederodestraat aan.

Volgens vader Mehmet Yavuz is zijn familie sindsdien het mikpunt van een bende geworden. Dat werd alleen maar erger toen zijn zoon Nihat in januari 2019 de pitabar Adana Kebab opende.

Turkse jongeren vielen hem al kort na de opening constant lastig. Zij riepen naar klanten: “Jullie eten bij een PKK-aanhanger” of hinderden Nihat bij bestellingen.

De avond voor de schietpartij was het bij sluiting van de Adana-pitabar tot een handgemeen gekomen tussen Nihat Yavuz en enkele jongeren.

Jury krijgt gruwelijke beelden schietpartij te zien

Op de tweede dag van het assisenproces van Mehmet en Nihat Yavuz zijn maandag de beelden van de dodelijke schietpartij in de Brederodestraat vertoond.

Uit verschillende hoeken werd namelijk gefilmd hoe de twee latere slachtoffers eerst de vitrine van het barbecuerestaurant verbrijzelden en daarna werden neergeschoten door Mehmet. Ze lagen totaal hulpeloos en bebloed op straat.

Sinds Ozan in 2019 werd neergeschoten in de Brederodestraat, is hij verlamd tot aan zijn middel en kan hij amper nog iets alleen.

“Het was fout van ons om die ruiten te vernielen, maar we hebben er een veel te hoge prijs voor betaald”, zei hij in tranen. “Emre is dood en mijn leven is voorbij.”

Bron: Belgische media