Nancy van der Straeten bokst met haar trainer Muhammed Ali Kardaş in een boks club in de zuidelijke badplaats Antalya, Turkije, 26 feb. 2021. (REUTERS Foto)

Een 75-jarige Belgische vrouw met Parkinson legt de ziekte het vuur aan de schenen door non-contact boksen te beoefenen in de zuidelijke mediterrane provincie Antalya.

Met glimmende handschoenen en paarse sportschoenen springt Nancy van der Straeten in de boksring om de strijd aan te binden met de ernstige symptomen van de neurodegeneratieve ziekte.

Zes jaar na haar diagnose ontdekte van der Straeten de voordelen van boksen tijdens haar onderzoek naar de ziekte.

Sindsdien perfectioneert ze haar stoten door drie keer per week naar de sportschool te gaan.

Nancy van der Straeten (75)

“Het stopt je Parkinson niet. Parkinson is een degeneratieve ziekte. Het stopt nooit, maar je kunt het wel vertragen,” zei Van der Straeten in een sportschool in Antalya, waar ze al 15 jaar woont.

Bij non-contact boksen worden er geen stoten uitgedeeld, dus er is geen risico op hoofdletsels. Toen ze voor het eerst in de boksring stapte, vielen heel wat monden open.

“Als je ouder bent dan 50 jaar kijken ze je echt zo aan: ‘Wat kom jij hier doen?’ Maar ze zijn zachtaardig die Turken. Ze laten me gewoon meedoen,” zei ze in een interview met Reuters.

Parkinson, een progressieve ziekte die wereldwijd miljoenen mensen treft, veroorzaakt tremoren en stijfheid, alsook problemen met lopen en spreken.

Nancy van der Straeten (75)

Hoewel er weinig onderzoek naar is gedaan, wordt intensieve lichaamsbeweging geassocieerd met een verbetering van de levenskwaliteit van patiënten.

“Studies hebben aangetoond dat contactloos boksen goed is voor de hersenen, dus is het goed voor de ziekte van Parkinson. Zal het de ziekte van Parkinson genezen?

Waarschijnlijk niet, want het is een neurodegeneratieve aandoening, maar het verbetert wel de levenskwaliteit van patiënten,” zei Geysu Karlıkaya, een neuroloog in het Medicana ziekenhuis van Istanbul.

Nancy van der Straeten (75)

Van der Straeten die heel haar leven actief was als meubelontwerpster en schilderes, zei dat ze dankzij de bokslessen, minder moeite heeft met huishoudelijke taken.

“Mijn dokter zei op een dag: het is u verboden om te gaan zitten. Ga door, ga door, ga door. En dat is mijn raad aan iedereen. Ga sporten en doe iets wat je leuk vindt,” haalde ze aan.

Sabah

O.A.