75-jarige Belgische Nancy Vanderstraeten

De 75-jarige Belgische Nancy Vanderstraeten woont al 42 jaar in Turkije. Daar wordt ze Naciye genoemd. Ze doet nu al drie jaar aan boksen om de toename van haar Parkinson te stoppen.

COVID-19 kan haar niet tegenhouden om naar de gymzaal te gaan om te trainen. Zoals alle ouderen boven de 65 mag Nancy immers maar een paar uur per dag het huis uit volgens de geldende maatregelen. Naar eigen zeggen is dankzij het boksen de vooruitgang van de ziekte gestopt en is ze snel en rechtop beginnen lopen.

Toen ze jong was, reisde Vanderstraeten, een Belgische schilderes, samen met haar echtgenoot rond in verschillende Europese landen. Uiteindelijk vestigden ze zich in Istanbul, nu 42 jaar geleden. Ze kwam aan de kost door meubels te ontwerpen en werd Naciye genoemd, omdat ze zo van de Turkse mensen hield.

Foto: Nancy Vanderstraeten (75)

15 jaar geleden verloor ze haar man en toen is ze in de provincie Antalya, aan de Middellandse Zeekust, gaan wonen op vraag van haar dochter, die geïnteresseerd is in bergbeklimmen. Maar zeven jaar geleden kreeg ze de diagnose van Parkinson.

Ze hoorde van de revalidatiecentra dat Parkinsonpatiënten steeds meer interesse hadden in boksen. Daarom schreef ze zich, op advies van haar dokters, in in een gym-club om te boksen.

Toen ze met boksen begon, nam Vanderstraeten verschillende medicijnen. Ze liep moeilijk en haar levenskwaliteit begon achteruit te gaan door het beven. Maar op drie jaar tijd kon ze weer sneller lopen en slaagt ze erin om haar lichaam rechtop te houden.

75-jarige vrouw vecht tegen ziekte van Parkinson door te boksen

Tijdens de lockdown heeft ze thuis veel geoefend met een zandzak en op de loopband, legt ze uit. Nu gebruikt ze de korte tijd dat ze dagelijks buiten mag komen om naar de gym te gaan.

“Vroeger moest ik een wandelstok gebruiken. Maar nu, door te boksen, bestrijd ik elke dag mijn Parkinson.”

Bron: Hürriyet

S.V.R.