Foto: In Israël hebben ultraconservatieve Joden de autoriteiten aangevallen omdat die een trouwfeest hadden stilgelegd.

De Joodse gemeenschap van Antwerpen, België, wordt zwaar getroffen door het coronavirus.

In sommige buurten waar veel ultraconservatieve Joden wonen, liggen de besmettingscijfers vier keer hoger dan het gemiddelde.

Binnen de gemeenschap zelf wijst men naar de schadelijke rol van verboden trouwfeesten in Londen, die massaal door ultraorthodoxen uit Antwerpen werden bijgewoond.

De Joodse gemeenschap van Antwerpen is de laatste tijd niet weg te denken uit de actualiteit. Eerst raakte bekend dat alle leerlingen van de erkende orthodoxe school getest zouden worden op het coronavirus nadat er meerdere besmettingen waren vastgesteld.

Amper een dag later maakte het Antwerpse stadsbestuur bekend dat de inwoners uit de Joodse buurt uitgenodigd werden om zich gratis te laten testen.

In de buurten waar veel orthodoxe Joden wonen, bleken de besmettingscijfers tot vier keer hoger te liggen dan in de rest van de stad.

De Joodse gemeenschap in Antwerpen onderhoudt nauwe banden met de geloofsgenoten in Londen, Manchester, New York en Israël.

Britse variant

De vrees bestond dat Antwerpse Joden de Britse variant mee naar huis zouden brengen na een bezoek aan hun geloofsgenoten.

De eerste resultaten van de tests bij de leerlingen van de middelbare school Jesode-Hatora Beth-Jacob lieten zien dat die vrees niet onterecht was.

De leerlingen die positief testten op het coronavirus, bleken bijna allemaal besmet te zijn met de Britse variant van het virus.

Binnen de Joodse gemeenschap wijst men met een beschuldigende vinger naar de ultraorthodoxe groepen, die zich weinig zouden aantrekken van de maatregelen.

In de synagoge in de Van Spangenstraat werd eerder door de Antwerpse politie tot twee keer toe te veel volk aangetroffen

Zo legde de Antwerpse politie al een aantal bijeenkomsten in synagoges stil, omdat er te veel geloven aanwezig waren.

“De religieuze leiders verzetten zich openlijk tegen de coronamaatregelen”, aldus een bron die anoniem wil blijven.

Hij wil niet on the record praten, want wie in de pers kritiek uit op de eigen gemeenschap, wordt weggezet als een informant of verklikker.

“De religieuze leiders van de chassidische sekten beweren dat de Joden niet getroffen zullen worden door het virus, omdat God hen zal beschermen. En hun volgelingen beschouwen hun rabbijnen als een soort profeten, die als het ware over goddelijke krachten zouden beschikken. Als de leider zegt dat ze geen mondmasker mogen dragen, dan dragen ze geen mondmasker. Ook al gaat dat ten koste van hun eigen gemeenschap”.

Rabbijn Moshe Friedman stamt uit een familie van de Satmar, een chassidische sekte. Friedman noemt zichzelf modern orthodox en staat bekend als een dissidente stem binnen het Jodendom.

Ook Friedman meent dat de verspreiding van de Britse variant binnen de ultraorthodoxe gemeenschappen eenvoudig te verklaren is.

“Ultraorthodoxe trouwfeesten, waarop honderden en soms wel duizend gasten aanwezig zijn”, zegt Friedman.

Ook in New York waren al grote problemen met trouwfeesten binnen de orthodoxe gemeenschap

“De politie in Londen is vorige week binnengevallen in een orthodoxe school in Londen, waar zo’n vierhonderd aanwezigen aan het feesten waren. Niemand droeg een mondmasker, van het respecteren van de nodige afstand was helemaal geen sprake.”

Volgens Friedman zijn de Antwerpse Joden de voorbije weken massaal naar Londen getrokken om er grote trouwfeesten bij te wonen, iets wat meerdere bronnen binnen de Joodse gemeenschap van Antwerpen bevestigen.

Bron: Belgische media