Een waterpijp (shisha) is een instrument waarmee je waterpijptabak of kruidenmengsels kan roken. In Nederland wordt waterpijp vooral gebruikt onder jongeren en gezien als sociale activiteit.

Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) opent de aanval op shishalounges.

Volgens hem wordt daar te vaak illegaal tabak gerookt. De CU-bewindsman overweegt daarom een algeheel verbod op het gebruik van waterpijpen.

Het rookverbod in shishalounges wordt zo slecht nageleefd dat het kabinet laat onderzoeken of het lurken aan een waterpijp in zo’n ruimte helemaal verboden moet worden.

Dat schrijft staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer.

Het roken van een waterpijp waar tabak in zit is op dit moment al niet toegestaan, ook niet in aparte rookruimten.

De populariteit van de waterpijp gaat nog steeds in stijgende lijn in Nederland en België. Heel wat jongeren proberen de waterpijp uit met hun vrienden en velen brengen geregeld een bezoekje aan shishabars.

Wel mogen bezoekers in een shishalounge een waterpijp met kruidenrookproducten of dampsteentjes roken.

Bij inspecties heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit echter ondervonden dat veel gelegenheden zich niet aan de regels houden.

Blokhuis legt zich daar niet bij neer en heeft daarom besloten een aantal scenario’s te laten onderzoeken.

Daarin wordt bestudeerd hoe de blootstelling aan schadelijke stoffen in shishalounges kan worden verminderd.

De CU-bewindsman wil dat de blootstelling aan schadelijke stoffen in shishalounges hoe dan ook omlaag gaat. Meerdere scenario’s laat hij daarvoor onderzoeken zoals een verbod op waterpijproken of een verbod op zoete smaakjes in waterpijpen. Een verbod op kruidenrookwaar wordt ook overwogen. Rond de zomer moet het onderzoek af zijn.

Minder aantrekkelijk

“Het onder het rookverbod brengen van kruidenrookproducten of het gebruik van de waterpijp in het algemeen zijn voorbeelden van deze scenario’s”, schrijft hij.

Ook wil hij kijken naar het minder aantrekkelijk maken van de waterpijp door een verbod op zoete smaakjes.

Bron: NM