Itır Esen

Een fotoshoot op de overblijfselen van een vernield appartementsgebouw zorgt voor opschudding op sociale media.

De fotoshoot kadert in een project rond sociale verantwoordelijkheid, dat mensen bewust wil maken van een aardbeving die er zit aan te komen in Istanbul. Maar velen vragen zich af wat er echt achter het project zit.

Het project is een samenwerkingsverband tussen het gemeentebestuur van Kartal en het AKUT-fonds, een ngo die zich bezighoudt met het zoeken en redden van slachtoffers onder het puin.

Foto: Itır Esen

10 mannelijke en 10 vrouwelijke modellen poseerden voor de camera in kleren ontworpen door beroemde Turkse modeontwerpers, met het puin op de achtergrond. Het project heeft de slogan ‘Ben je je bewust van het gevaar?’ meegekregen.

Eén van de modellen die meedeed, was Itır Esen. Zij werd in 2017 verkozen tot Miss Turkije, maar later onttroond.

Toen ze een video deelde van de fotoshoot op haar Instagramaccount, werd ze snel kop van jut op sociale media.

Het jonge model heeft de post dan ook snel verwijderd, toen er te veel negatieve reacties onder verschenen.

Veruit de meeste mensen stellen zich vragen bij het verband tussen het project en de bewustwording van een aardbeving. Anderen kanten zich tegen een fotoshoot in zo’n decor.

Verschillende breuklijnen

Turkije is één van de meest seismisch actieve landen ter wereld. Het ligt op verschillende breuklijnen. Dagelijks komen er tientallen kleine aardbevingen en naschokken voor.

Er zijn voorspellingen dat er zich in de komende 10 jaar een aardbeving van minstens 7.0 op de schaal van Richter zou kunnen voordoen in de regio van Marmara. De inwoners van Istanbul maken zich daar grote zorgen over.

Miss Turkije verliest titel door tweet 

 

De organisatie liet drie jaar geleden weten na een grondig onderzoek tot de conclusie te zijn gekomen dat het Twitter-bericht daadwerkelijk afkomstig is van de 18-jarige Esen.

Een dag na haar verkiezing tot Miss Turkije 2017 werd Itir Esen haar titel ontnomen na een tweet over de poging tot staatsgreep in Turkije.

Het organiserend comité noemde de controversiële tweet toen onaanvaardbaar en onverenigbaar met het doel om het beeld van Turkije in de wereld te bevorderen.

Volgens de krant Sözcü had Esen een jaar na de couppoging geschreven: “Ik heb deze ochtend mijn periode gehad, om de martelarendag van 15 juli te vieren. Ik vier de dag door te bloeden voor onze martelaren.”

Bron: Hürriyet

S.V.R.