De aanwezigheid van twee politici van de Belgische partij Groen zorgde voor controverse in de Belgisch-Turkse gemeenschap. Belgische kamerlid Wouter De Vriendt (Groen) en Europarlementslid Bart Staes (Groen) waren gisteren aanwezig op een pro PKK-manifestatie op het Luxemburgplein aan het Europees parlement in Brussel. 

“Onze partijleden waren helemaal niet op de hoogte van de PKK-vlaggen die op de achtergrond wapperden”, laat een woordvoerder van de partij aan onze redactie weten. “Onze partijlijnen komen helemaal niet overeen met het gedachtegoed van de PKK. De PKK blijft en is een terreurorganisatie”, zegt Groen-woordvoerder Jonas Dutordoir in een telefoongesprek met de redactie.

In 2016 deed Europarlementslid Bart Staes (Groen) samen met honderd andere politici van het Europees Parlement mee aan een handtekeningenactie om de PKK van de EU-terreurlijst af te halen.

https://anfenglish.com/kurdistan/over-100-meps-call-upon-eu-to-remove-pkk-from-the-terrorist-list-13943
https://anfenglish.com/kurdistan/over-100-meps-call-upon-eu-to-remove-pkk-from-the-terrorist-list-13943

De Beringse politica Meral Özcan (Groen) haalde scherp uit op Facebook naar politicus Wouter (Groen) die samen met Europarlementslid Bart Staes (Groen) poseerde voor PKK-vlaggen. “Beste Wouter, ik ben wel een beetje geschoffeerd door de foto’s met vlaggen van PKK leider Öcalan die op de achtergrond te spotten zijn? U weet toch dat Öcalan de leider is van een terroristische beweging en duizenden babymoorden op zijn geweten heeft? Graag had ik een verklaring van u met welke boodschap dat jullie op deze manifestatie aanwezig waren?”, schreef Meral.


Ook Yasin Gül, voorzitter bij Groen in Heusden-Zolder bekritiseerde de foto via sociale media.

De redactie kreeg de volgende mail van de woordvoerder over de omstreden foto.

Reactie: We zijn geschrokken van de reacties op de solidariteitsactie voor de burgers van Afrin en hoe dit uit de context wordt gehaald. We zijn niet verantwoordelijk voor de vlaggen of tekens die mensen dragen op een bijeenkomst.   Als pacifisten verzetten wij ons tegen geweld, waar ook ter wereld. Onze bekommernis zijn de onschuldige burgerslachtoffer.  

printscreen: mail