De Turkse marktleider Karadeniz kan in twintig dagen een drijvend stroomplatform uit de Middellandse Zee naar België slepen en heeft veertig dagen nodig om een stroomschip uit het Verre Oosten naar hier te varen.

België haalt de meeste elektriciteit uit kernenergie, maar vanaf november worden verschillende kernreactoren stilgelegd. Daarom voert het land nu onderhandelingen met de Karadenizgroep om een dreigend stroomtekort te voorkomen.

België zou een van de drijvende elektriciteitscentrales van het Turkse bedrijf willen kopen. Dat schrijft Anadolu Agency (AA) op basis van informatie van de Karadenizgroep.

Die drijvende elektriciteitscentrale heeft 20 dagen om naar een Belgische haven te varen. Dat is een belangrijke troef voor Karadeniz in de onderhandelingen.

Bovendien zou Karadeniz, indien nodig, binnen de 40 dagen een extra schip operationeel kunnen maken in België. Daardoor zou België in totaal 900 megawatt elektriciteit extra kunnen produceren, en dat plaatst de Karadenizgroep in een sterke positie in de onderhandelingen.

Noodoplossing

Deze drijvende elektriciteitscentrales worden vooral gebruikt als een noodoplossing voor de productie van elektriciteit in ontwikkelingslanden. Als zo’n drijvende generator van de Karadenizgroep operationeel wordt in België, zou dat de eerste keer zijn dat Turkije elektriciteit levert aan het Europese vasteland.

Zo’n drijvende generator van Karadeniz zou in de haven van Antwerpen, Oostende of Zeebrugge komen te liggen. Het zou België van voldoende stroom kunnen voorzien totdat de Belgische kernreactoren onderhouden, hersteld en terug actief zijn. Op die manier hoopt men te vermijden dat het land in duisternis gehuld wordt.

Zeven kernreactoren

België telt in totaal zeven kernreactoren, waarvan vier in de kerncentrale van Doel, vlakbij de Nederlandse grens, en drie in de kerncentrale van Tihange, dichtbij de grens met Duitsland en Luxemburg. Samen leveren ze ongeveer de helft van de elektriciteit die België nodig heeft. Omwille van technische problemen en onderhoud van de reactoren zal er waarschijnlijk maar één reactor actief blijven in november. Elektrabel, het bedrijf dat de Belgische kerncentrales beheert, liet weten dat de reactor van Tihange 1 tegen half november terug operationeel zal zijn. Doel 1, 2 en 4 worden klaargestoomd tegen december; Tihange 3 tegen maart volgend jaar en Tihange 2 tegen eind mei.

Volle capaciteit

In die periode zal België zijn natuurlijke gasconversie op volle capaciteit laten draaien, maar toch kan het daarmee niet volledig in zijn energiebehoefte voorzien. Daarom is België van plan om elektriciteit aan te kopen bij zijn buurlanden en ervoor te zorgen dat de industrie minder verbruikt. Maar zelfs als het land maximaal aankoopt bij de buurlanden, komt het nog 1.000 megawatt aan energie tekort.

Bron: Sabah

S.V.R.