Deze archieffoto toont Muharrem Ince, voormalig presidentskandidaat van de Republikeinse Volkspartij (CHP), die een persconferentie houdt op het hoofdkwartier van de CHP een dag na de verkiezingen van 24 juni.

De voormalige presidentskandidaat van de Republikeinse Volkspartij (CHP, de grootste oppositiepartij), Muharrem Ince, heeft bevestigd dat hij kandidaat is voor het burgemeesterschap van Istanbul bij de lokale verkiezingen van maart 2019. Hiermee bevestigt hij berichten die eerder in de media circuleerden.

Ince wordt beschouwd als de leider van de dissidenten binnen de CHP. Dinsdag gaf hij een interview aan de krant Hürriyet. Hij benadrukte dat hij klaar staat om kandidaat te zijn op voorwaarde dat er een voorronde wordt gehouden.

“De CHP heeft ongeveer 250.000 leden [afdelingen] in Istanbul. Als alle leden een voorronde houden, en ik kom daar als winnaar uit, zal ik mij kandidaat stellen,” zei hij.

Als de 250.000 leden – “een significant aantal” – samenwerken, zal de CHP Istanbul veroveren, zei hij. Dat zou betekenen dat de decennialange hegemonie van de Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AK Partij) in de stad doorbroken wordt. En daarmee wordt ook de kans iets groter dat de AKP bij de volgende presidentsverkiezingen van 2023 niet meer de absolute meerderheid haalt.

De naam van Ince circuleert nu al een tijdje in de media als een mogelijke kandidaat. Maar tot nu toe had hij steeds herhaald dat hij dit aan zich zou laten voorbijgaan, om in plaats daarvan presidentskandidaat te kunnen zijn in 2023, en kandidaat-voorzitter van de CHP.

Beste kandidaat

Uit een peiling van vorige week bleek dat Ince veruit door de meeste leden van de partijorganisatie in Istanbul als de beste kandidaat wordt gezien.

Ook plaatsvervangend voorzitter en woordvoerder van de CHP, Fatih Öztrak, sprak afgelopen maandag de berichten in de media tegen. In plaats daarvan liet hij verstaan dat de CHP overwoog om Mansur Yavaş naar voor te schuiven. Yavaş eindigde met zijn nationalistische beweging MHP derde in de strijd om het burgemeesterschap van Ankara in 2009.

De CHP leed een nederlaag bij de verkiezingen van 24 juni. Ze haalde slechts 22,6 procent van de stemmen, minder dan bij de vorige verkiezingen. Vervolgens kreeg de partij af te rekenen met interne verdeeldheid, veroorzaakt door de kloof tussen de stemmen die werden uitgebracht op de persoon van Ince en de stemmen voor de partij zelf.

Sommige leden riepen huidig partijvoorzitter Kemal Kılıçdaroğlu op om ontslag te nemen. Ze stellen Kılıçdaroğlu verantwoordelijk voor de opeenvolgende slechte verkiezingsresultaten. Ze startten een petitie om een speciale zitting van het partijbestuur bijeen te roepen.

Toch slaagden de dissidenten rond Ince er uiteindelijk niet in om het vereiste minimum aantal handtekeningen te verzamelen. De beweging werd hardhandig de kop in gedrukt door het partijbestuur. Sindsdien zijn er geen concrete stappen meer ondernomen ter voorbereiding van de komende verkiezingen.

Sabah

S.V.R.