Ilham Aliyev

Op 13 juli vond er een Armeense aanval plaats op enkele Azerbeidzjaanse dorpjes. Daarbij zou een 76-jarige burger om het leven gekomen zijn.

Ook werd een Azerbeidzjaanse stelling in de regio Tovuz op 12 juli aangevallen. Tijdens een kabinetsvergadering op 15 juli reageerde Azerbeidzjaans president Ilham Aliyev op die aanval.

“Armeense troepen hebben nooit 1 centimeter Azerbeidzjaans grondgebied kunnen innemen, en ze zullen daar ook nooit in slagen. Als we wilden, konden wij de controle hebben over een naburige regio in Armenië, maar we hebben die intentie niet.

Deze aanval toont opnieuw het fascistische karakter van Armenië aan. Azerbeidzjan zal haar territoriale integriteit beschermen en zal geen concessies doen over het betwiste gebied Nagorno-Karabach.”

Ook bedankte Aliyev Turkije en haar president Recep Tayyip Erdoğan voor de aangeboden steun.

“Opnieuw kon de wereld zien dat Turken en Azerbeidzjanen broeders zijn.”

Volgens Aliyev heeft zijn minister van Buitenlandse Zaken, Elmar Memmedyarov, niet op een adequate manier gereageerd op de Armeense aanval.

Bij die aanval sneuvelden 11 Azerbeidzjaanse militairen, waaronder enkele hoge officieren. Er geraakten ook 4 militairen gewond.

Volgens viceminister van Defensie Kerim Veliyev kwamen er tot nu toe ongeveer 100 Armeniërs om het leven, maar Armenië zou die cijfers bewust achterhouden.

Op 14 juli veroordeelde Turks president Erdoğan de Armeense aanval.

“Turkije zal niet aarzelen in te grijpen als Azerbeidzjan aangevallen wordt.”

Nagorno-Karabach is een gebied dat zowel door Armenië als door Azerbeidzjan geclaimd wordt.

Officieel behoort het gebied toe aan Azerbeidzjan, maar de Azerbeidzjanen stellen dat Armeense troepen het gebied sinds 1991 illegaal onder controle hebben.

Er zijn tot nu toe al 4 resoluties van de VN Veiligheidsraad geweest over de kwestie, en 2 van de Algemene Vergadering van de VN.

Die resoluties riepen Armenië op om zich uit Nagorno-Karabach, en nog 7 andere Azerbeidzjaanse regio’s, terug te trekken. De resoluties worden ook ondersteund door verschillende internationale organisaties.

K.L.

(Bron: Anadolu Agency)