Turks Minister van Cultuur Mehmet Nuri Ersoy nam deel aan een ceremonie georganiseerd door het Armeense Patriarchaat van Turkije in de historische Akdamar-kerk in de oostelijke provincie Van.

Na de misviering gaf Ersoy aan dat de ceremonies in de kerk waren opgeschort gedurende de laatste drie jaar wegens veiligheidsredenen.

“We zijn de ceremonies begonnen omdat de veiligheidsomstandigheden weer gewaarborgd zijn dit jaar. Dus we zijn heel blij. Onze wens is dat de misvieringen in de Akdamar-kerk zullen voortduren zonder enige onderbreking,” zei hij.

De restauratiewerkzaamheden aan de kerk, die gelegen is op een eiland in het Van-meer, gingen in 2005 van start. De historische kerk heropende in 2007 als een “monument museum”.

Op 19 september 2010 werd de eerste misviering gehouden na een onderbreking van 95 jaar. Jaarlijks opende de kerk haar misviering voor het publiek voor één dag. De laatste misviering werd gehouden in 2015. Toen kwamen duizenden lokale en internationale toeristen af naar Van.

Aartsbisschop Aram Atesyan, de hoofdpastoor van het Armeense Patriarchaat van Turkije, leidde de viering die twee uur duurde.

Atesyan bedankte ook president Recep Tayyip Erdogan, de minister van cultuur en andere functionarissen.

Anadolu Agency

T.A.