Een kleine islamitische klooster, ook gekend als een zawiya, in Zuidoost-Turkije is maandag verplaatst naar een nieuwe locatie omwille van gevaar voor overstroming doordat een nieuwe dam in de buurt geopend zal worden. Het gebouw dateert uit de twaalfde eeuw.

 

Een laadvloer van een vrachtwagen met maar liefst 256 wielen verplaatste het eerste deel van de 850 ton zware klooster, uit het tijdperk van de Artuqiden, naar een cultureel park in het district Hasankeyf in de Turkse provincie Batman.

Het eerste deel van de zawiya werd zo’n 2,4 kilometer ver verplaatst en nam ongeveer een anderhalfuur in beslag. Het tweede deel wordt verwacht in het verloop van de week verplaatst te worden.

Historische gebeurtenis

Murat Dağdeviren, adjunct-directeur bij het Turks staatsagentschap State Hydraulic Works (DSI), noemde de verplaatsing van het klooster een “historische” gebeurtenis. Dağdeviren meldde dat de verplaatsing van het eerste deel van de zawiya delicaat was omwille van de asymmetrische kenmerken van het gebouw. ‘We moeten voorzichtiger te werk gaan’, voegde hij eraan toe.

Hetzelfde district

In hetzelfde district Hasankeyf werd voordien reeds de 540-jaar oude tombe Zeynel Bel en een Turks badhuis uit de 13e eeuw verplaatst.

Hasankeyf werd in 1981 uitgeroepen tot een beschermd gebied. Er zijn minstens 6.000 verschillende grotten in de regio met restanten van islamitische en christelijke religieuze praktijken, alsook staat er een Byzantijns fort.

Sabah

M.S.