De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan zei op 15 september dat er absoluut een oplossing moet komen voor de kwestie-Karabakh vooraleer de banden met Armenië aangehaald kunnen worden. Hij benadrukte dat Ankara zijn grens met Armenië niet zal openen zolang het land de regio, die eigenlijk tot Azerbeidzjan behoort, blijft bezetten.

Erdoğan deed die uitspraak op een herdenking van de bevrijding van Baku door het Kaukasisch Islamitisch Leger, honderd jaar geleden. Hij herinnerde aan de slachtpartij in Khojaly in 1992, waarbij honderden Azerbeidzjaanse burgers omkwamen.

“Degenen die niet kunnen uitleggen wat er 26 jaar geleden in Khojaly is gebeurd, het bloedbad in noordelijk Kharabakh, en de moordenaars als helden beschouwen, moeten Turkije geen geschiedenislessen geven,” zei Erdoğan. Over Armenië zei Erdoğan nog dat “diegenen die 20 procent van het Azerbeidzjaanse grondgebied bezetten, en meer dan 1 miljoen Azerbeidzjanen verhinderen om naar hun land terug te keren, niet van Turkije moeten verwachten dat het zijn grenzen opent.”

Azerbeidzjan en Armenië blijven het oneens over de regio Karabakh.

Karabakh scheidde zich in 1991 af van Azerbeidzjan met Armeense militaire steun, en er is nog steeds geen vredesproces opgestart.

Bloedigste en meest controversiële incident

De massaslachting in Khojaly wordt beschouwd als het bloedigste en meest controversiële incident in de oorlog die Azerbeidzjan en Armenië voeren om de controle over de bezette regio.

Op 26 februari 1992 trokken Armeense troepen de stad Khojaly binnen, vlak na het uiteenvallen van de Sovjetunie. Ze hadden de stad eerst belegerd met tanks en bestookt met zwaar artilleriegeschut, met de hulp van een infanterieregiment.

Bij het twee uur durende offensief vielen 613 Azerbeidzjaanse burgerslachtoffers, waaronder 116 vrouwen en 63 kinderen. 487 anderen raakten zwaar gewond, volgens Azerbeidzjaanse cijfers.

Bovendien zijn 150 van de 1275 inwoners die toen door de Armeniërs werden opgepakt nog steeds vermist. Op 15 september 1918 werd Baku bevrijd door het Kaukasisch Islamitisch Leger, dat bestond uit Azerbeidzjaanse en Turkse soldaten.

Hürriyet

S.V.R.