Zwaargewonde na vechtpartijen met Armeniërs op snelweg

Bij een vechtincident dat woensdag ontstond nadat honderden pro-Armeense betogers een Franse snelweg blokkeerden zijn zeker vier gewonden van Turkse origine gevallen onder wie één zeer ernstig.

Armeense betogers blokkeerden de autosnelweg A7 in het zuidoostelijke departement Isère in de morgen. Vervolgens ontstonden botsingen met burgers met Turkse roots en andere boze weggebruikers, aldus de Franse media.

De snelweg is door de actie urenlang ten zuiden van Lyon in de richting Marseille versperd geweest. Er was een file van zeker 10 kilometer.

De betogers vinden dat het conflict rond Nagorno-Karabach, een Azerbeidzjaans gebied bezet door Armeense troepen, te weinig aandacht en steun krijgen uit het Westen.

Bijna twee weken geleden blokkeerden pro-Armeense betogers de Franse snelweg A41 aan de Zwitserse grens bij Genève anderhalf uur lang. De betogers zouden meer van dergelijke blokkades van plan zijn.

Ook in België blokkeerden Armeniërs op 16 oktober de grensovergangen van Meer (Hoogstraten), Rekkem (Menen) en Maasmechelen.

De gemeenschap van zeker 600.000 Armeense Fransen woont behalve in Parijs voornamelijk in Lyon, Valence en Marseille, in het zuidoosten van het land.

Bron: TT