Het is irrationeel om te beweren dat Turkije de Koerden viseert. Waar Ankara het echt op gemunt heeft, is op de terroristen van de PKK, de Eenheden ter Bescherming van het Volk (YPG, de Syrische tak van de PKK) en Daesh. Dat heeft Ibrahim Kalın, de woordvoerder van de president, zondag gezegd.

De aanleiding voor Kalıns opmerkingen was een eerdere uitspraak van John Bolton, de nationale veiligheidsadviseur van het Witte Huis, over de YPG, die door de VS gesteund wordt. Die had gezegd dat de Koerden beschermd moeten worden, en dat hij dat zal beklemtonen in de onderhandelingen die deze week gepland staan met Turkse politici, onder meer met president Recep Tayyip Erdoğan.

Gebrek aan respect voor onze Koerdische broeders

“Argumenteren dat een terroristische organisatie de Koerden vertegenwoordigt, getuigt vooral van gebrek aan respect voor onze Koerdische broeders,” aldus Kalın. “Eén van de redenen waarom Turkije strijd levert tegen de PKK en hun Syrische collega’s is om de Koerden te vrijwaren van de tirannie en onderdrukking van deze terreurgroep.”

Turkije is vastbesloten om een einde te maken aan de bloedige burgeroorlog in Syrië. We proberen alle Syriërs te beschermen, wat ook hun religieuze of etnische achtergrond moge zijn, aldus nog de presidentiële woordvoerder.

Bolton zei zondag, in de aanloop naar zijn bezoek aan Ankara, dat de VS hun troepen enkel zullen terugtrekken uit Noordoost-Syrië op voorwaarde dat Turkije de strijdkrachten van de YPG afdoende beschermt.

Half december kondigde Erdoğan aan dat Turkije een grootschalige militaire operatie voorbereidt in Noord-Syrië, in het gebied ten oosten van de Eufraat. Hij zei dat Turkije was begonnen actie te ondernemen tegen de Syrische vleugel van de PKK. Maar toen de VS besliste om zich terug te trekken uit Syrië zei Erdoğan dat Turkije de operatie zou uitstellen tot alle Amerikaanse troepen uit Syrië weg zijn.

Sabah

S.V.R.