Yunusemre/Manisa

In het district Yunusemre in de Westelijke provincie Manisa liggen de overblijfselen van de oude stad Aigai, 1 van de 12 stadstaten die in Turkije werden opgericht door het Aeolische volk.

De stad dateert uit de 8ste eeuw voor Christus, en sinds 16 jaar zijn er opgravingen bezig. Daarbij werden onlangs geitenbotten gevonden en voorwerpen die uit geitenbot gemaakt werden.

Dat materiaal zal gebruikt worden om de verwantschap te bepalen tussen de geiten van toen en die van nu. De objecten lagen in een cisterne die als afvalstortplaats in gebruik was.

Sommige botten zijn verwerkt tot bestek, andere huishoudelijke voorwerpen of haarspelden, en alles wordt onderzocht door de technische universiteit van het Midden-Oosten en de universiteit van Istanboel.

Yusuf Sezgin leidt de opgravingen. Hij wijst erop dat Aigai, trouwens Oudgrieks voor geit, bekend stond om de geiten.

Volgens hem werden er bij de opgravingen al eerder dierenbotten gevonden, maar dit is de eerste keer dat er ook geitenbotten opgegraven zijn.

In de stadstaat waren niet alleen de huid, de melk en het vlees van deze dieren waardevol, maar dus ook de botten.

“Binnen de wetenschappelijke raad TÜBİTAK onderzoeken we nu het gevonden DNA”, aldus Sezgin. “

Onze bedoeling is om dat DNA te vergelijken met dat van de geiten die tegenwoordig rondlopen. Hopelijk kunnen we zo bepalen hoe die rassen aan elkaar verwant zijn.”

Historische bronnen tonen aan dat Aigai eerst onderdeel was van het Lydische rijk, dat later werd veroverd door het Achaemenidische rijk.

In 2016 werd in het frigidarium van een badhuis een mozaïek-afbeelding van de Griekse god Poseidon gevonden.

K.L.

(Bron: Hürriyet)