Silhouet van sultan Alparslan getekend met tractor: mogelijk wereldrecord

Op een stuk landbouwgrond van ongeveer 12 hectare werd het silhouet van sultan Alparslan gegraven met een tractor. Het ministerie van Land- en Bosbouw probeert dit project nu als wereldrecord te laten erkennen door het Guiness Book of World Records.

De tekening werd gemaakt in het district Malazgirt van de Oostelijke provincie Muş, waar de sultan op 26 augustus 1071 de troepen van het Byzantijnse rijk versloeg tijdens de slag om Manzikert.

“Er zijn vertegenwoordigers langsgekomen om de tekening op te meten. We zijn nu in afwachting van hun antwoord, en hopelijk wordt onze recordpoging daarna erkend”, aldus İsmail Üzmez van de dienst Natuurbehoud en Nationale Parken.

Volgens Üzmez kwam het project in 4 stappen tot stand. Het begon met een schets van een portret van de sultan. Daarna werd berekend hoe de tekening gemaakt moest worden.

Die gegevens werden dan ingevoerd in een computer die de tractor later aanstuurde. Het silhouet is 400 meter lang en 275 meter breed. “Er waren 12 experts bij betrokken en binnen de week was het werk klaar”, vertelt Üzmez.

In de Turkse geschiedenis neemt de overwinning van Alparslan bij Manzikert een belangrijke plaats in. Ze maakte het mogelijk dat Turkse volkeren naar Anatolië konden verhuizen, waardoor ook Klein-Azië Turks werd.

K.L.

(Bron: Hürriyet)