Op sociale media circuleert een foto van Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) waar hij een van de boeken van de beruchte sekteleider Adnan Oktar in ontvangst neemt. Het boek getiteld ’the truth of the british deep state revealed’ dat de burgemeester in ontvangst nam is een boek dat zich focust op de gekste complottheorieën. De foto werd afgelopen zondag genomen, toen vond de 34ste editie van de Antwerp 10 Miles & Marathon plaats.

Antwerps burgemeester Bart de Wever neemt het boek van sekteleider Adnan Oktar in ontvangst en poseert met een volgeling van de sekteleider. (28 april 2019)

Harun Yayhya is een pseudoniem die sekteleider Adnan Oktar wel vaker gebruikt bij de publicaties van zijn boeken. Zijn boeken focussen zich voornamelijk op de gevaren van het communisme, de evolutieleer en de islam. Maar achter de boeken – met extravagante titels en afbeeldingen – van Yayhya schuilt een ander personage.

De sekteleider Adnan Oktar werd samen met zijn leden op 19 juli 2018 gearresteerd in Istanbul.     

Seksueel misbruik tot militaire spionage

Afgelopen zomer lanceerde de Turkse politie een operatie om de beweging van Oktar op te doeken. Er werden toen in totaal 234 leden gearresteerd. Er loopt op dit moment een uitgebreide klacht tegen hem, gaande van seksueel misbruik tot militaire spionage. Sekteleider Oktar en zijn volgelingen worden beschuldigd van meer dan dertig misdrijven, waaronder het samenstellen van een criminele organisatie, seksueel misbruik van kinderen en ontvoering.

“Op een dergelijk publiek evenement zijn er letterlijk honderden mensen die met de Antwerpse burgemeester op de foto willen. Uit beleefdheid en om deze mensen te plezieren, gaat hij daar ook op in. Meer moet hier niet achter gezocht worden”, reageert Joachim Pohlmann, de woordvoerder van Bart De Wever (N-VA).

Ook andere politici gespot met boek

Niet alleen de Bart De Wever werd gespot met het boek van de controversiële sekteleider Adnan Oktar. Ook andere Vlaamse politici, zoals Theo Francken (N-VA) en Alexander de Croo (Open VLD). Beiden werden in 2018 met het boek gefotografeerd op de boekenbeurs in Brussel.

Links: Theo Francken (N-VA)
Rechts: Alexander De Croo (Open Vld)