Negen Israëli’s werden gearresteerd op verdenking van het gebruik van mobiele telefoons om beelden van neerstortende vliegtuigen te delen met andere passagiers op 10 mei, waardoor paniek ontstond en hun vlucht moest worden afgebroken.

Het incident gebeurde kort voordat het passagiersvliegtuig van AnadoluJet zich klaarmaakte om op te stijgen naar Istanbul vanuit Tel Aviv, zei de Israel Airports Authority (IAA).

“De negen … worden ervan verdacht beelden van een luchtramp in het vliegtuig te hebben uitgezonden, paniek te hebben veroorzaakt en het vertrek van het vliegtuig met enkele uren te hebben vertraagd,” zei de politie.

Tegen tv-zender Channel 12 zegt een getuige dat een vrouw flauwviel en iemand anders een paniekaanval kreeg.

“Alle negen verdachten worden door de politie verhoord”, aldus de politie in een verklaring, die eraan toevoegde dat het misdrijf zou kunnen worden geïnterpreteerd als een “terroristische dreiging”.

De IAA zei dat de aangehouden personen uit de vlucht waren gezet voordat deze ongeveer vier uur later kon vertrekken.

“Ze gebruikten een programma van Apple, AirDrop, waarmee ze foto’s konden delen op telefoons om hen heen,” vertelde IAA-woordvoerder Ofer Lefler aan AFP.

AirDrop is een functie op Apple-apparaten zoals iPhones waarmee gebruikers draadloos bestanden kunnen delen met mensen die zich in de buurt bevinden.

Het incident van dinsdag is de tweede dergelijke schrik op de luchthaven Ben Gurion bij Tel Aviv binnen enkele weken.

Op 28 april troffen beveiligingsmedewerkers van de luchthaven een niet-ontplofte granaat aan in de bagage van een Amerikaans gezin dat deze als souvenir had meegenomen tijdens een vakantie in Israël.

Nadat de nodige controles waren uitgevoerd, ook in het bagageruim, kregen de ruim 160 passagiers te horen dat ze opnieuw aan boord van het vliegtuig konden gaan of in Israël konden blijven als ze dat wilden. Het vliegtuig had vijf uur vertraging.

Bron: Hürriyet