Nu Duitsland geconfronteerd wordt met een mogelijke stopzetting van de Russische gasleveringen, heeft een vereniging van reisagentschappen een suggestie gedaan met het oog op een mogelijk tekort en nog hogere energieprijzen in de komende winter

“Senioren op vakantie sturen naar warmere oorden tijdens het koude seizoen.”

Russisch gas is van vitaal belang voor Europa en Duitsland in het bijzonder. Maar Berlijn is onder druk komen te staan om een zakelijke relatie te verbreken die volgens critici bijdraagt tot de financiering van de Russische invasie in Oekraïne.

De grootste economie van Europa wil haar afhankelijkheid van Rusland zo snel mogelijk tot nul herleiden, maar verzet zich tegen een onmiddellijke stopzetting van de invoer.

Een oplossing om de stijgende prijzen het hoofd te bieden en energie te besparen, zijn volgens Marija Linnhoff, de voorzitter van de Duitse vereniging van onafhankelijke reisbureaus (VUSR), gepensioneerden.

Linnhoff stelde deze week voor senioren in staat te stellen tijdens de winter langere tijd naar warmere landen te reizen, en noemde Turkije als mogelijke bestemming.

En de regering zou meer burgers, waarvan sommigen de winter al op een aantal van deze locaties doorbrengen, kunnen aanmoedigen door dergelijke reizen te subsidiëren, vertelde ze aan de Mallorca Zeitung.

Aan het hoofd van de vereniging die meer dan 7.000 reisbureaus in Duitsland vertegenwoordigt, stelde Linnhoff zelfs subsidies voor tot 500 euro om dergelijke reizen betaalbaarder te maken.

“Je slaat een aantal vliegen in één klap: Gepensioneerden zouden ook subsidies krijgen, we besparen gas voor de industrie en steunen vakantiebestemmingen”, merkte ze op.

“Reizen tegen Poetin in is beter dan bevriezen vanwege Poetin”, zei Linnhoff tegen de Rheinische Post.

Russisch gas was vorig jaar goed voor 55% van de Duitse invoer. Berlijn heeft gezegd dat het zich wil losmaken van Russische leveringen, maar verwacht tot medio 2024 grotendeels afhankelijk te blijven van Moskou voor gas.

Duitsland was vorig jaar de op één na grootste markt van Turkije, na Rusland. Zo’n 3,1 miljoen Duitse toeristen kwamen vorig jaar naar Turkije, een stijging van 175,7% ten opzichte van het jaar ervoor (1,1 miljoen in 2020), overschaduwd door de pandemie van het coronavirus.

Bron: Sabah