Het stadsbestuur van Ankara heeft besloten om de naam van een straat voor de Amerikaanse ambassade te veranderen naar “Olijftak”. “Olijftak” is de naam van de Turkse militaire operatie in de provincie Afrin in Syrië. Dat schrijft de Turkse krant Hurriyet.

Straatnaam “Olijftak”

Het voorstel werd besproken op 12 februari bij de bestuursvergadering van de stad. “We hebben een voorstel getekend om de naam te veranderen van ´Nevzat Tandoğan Caddesi´ voor de Amerikaanse ambassade naar ´Olijftak´. Vanavond zullen we het presidentiële voorstel presenteren aan de Raad van het stadsbestuur van Ankara,” Tweette Mustafa Tuna, burgemeester van het stadsbestuur.

Het voorstel komt nadat de Turkse regering zwaar heeft gereageerd op de VS door hun steun aan de Syrisch-Koerdische militie in Syrië. Turkije lanceerde “Operatie Olijftak” op 20 januari na een mededeling van de VS dat ze voor grensveiligheid wilden zorgen met de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF). De SDF bestaat grotendeels uit leden van de Volksbeschermingseenheden (YPG).

Ottomaanse commandant

De burgemeester van Ankara had eerder na een diplomatisch conflict tussen de Verenigde Arabische Emiraten en Turkije de straatnaam van de ambassade van de Verenigde Arabische Emiraten in Ankara veranderd naar die van een Ottomaanse commandant, Fahreddin Pasha. De laatstgenoemde was de verdediger van Medina tijdens Wereldoorlog I.