De Turkse regering ontkent de beschuldigingen dat Turkse straaljagers de archeologische site in Brad gebombardeerd heeft.

Volgens berichtgevingen uit de Libanese media zouden Turkse straaljagers de archeologische site nabij Afrin, in Syrië hebben getroffen tijdens  “Operatie olijftak’’.

Reeds beschadigd

Volgens een verklaring van Hami Aksoy, de Turkse vertegenwoordiger van het ministerie van Buitenlandse Zaken, zijn deze aantijgingen ‘nefast onwaar’: “De Turkse luchtmacht heeft tot nu toe geen luchtaanvallen uitgevoerd op de archeologische van Brad, noch op de Julianus kerk.” De vertegenwoordiger voegde hier aan toe dat de Julianus kerk reeds in 2013 beschadigd werd door gewapende groeperingen.

Archeologische sites

 ‘’In tegenstelling tot de berichtgeving zijn alle nodige maatregelen getroffen sinds het begin van de operatie, om culturele structuren, historische artefacten en archeologische sites in de regio niet te beschadigen,” aldus Aksoy. De Turkse regering zou ook maatregelen treffen om deze aantijgingen te weerleggen.

Turks offensief

Turkije lanceerde op 20 januari ‘Operatie Olijftak’ om de YPG of Koerdische beschermingseenheden uit het gebied rond Afrin te verjagen. Ankara beschouwt deze groepering namelijk als een verlenging van de verboden terroristische groepering PKK.

Hurriyet