Twee verdachten werden op heterdaad betrapt toen zij probeerden historische religieuze iconen illegaal te verkopen.

Volgens de rapporten werden de verdachten opgepakt nadat de Douane en het Handelsministerie ervan op de hoogte werden gebracht dat er illegale transacties uitgevoerd werden door de personen in kwestie. De iconen waren bedoeld voor de verkoop aan een winkel in het Besiktas district van Istanbul.

Na het bestuderen van de iconen stelde men vast dat de werken afkomstig zijn uit de 19de eeuw en dat ze Sint-Nicolaas en Sint-George uitbeelden.

Een van iconen bleek later een kopie te zijn van het origineel.

Een van de verdachten (bekend onder de initialen I.E.) beweerde tijdens haar verhoor aan de autoriteiten dat zij de iconen reeds langer in het bezit had en dat ze niet van plan was de iconen te verkopen. Ze wilde de iconen naar eigen zeggen tijdelijk toevertrouwen aan een vriend zodat de werken niet beschadigd konden geraken tijdens haar verhuis.

Het Ministerie van Cultuur moet elke transactie en verkoop op vlak van historische artefacten goedkeuren. De artefacten werden naar het museum van de Hagia Sophia overgebracht ter bescherming.

In Turkije worden elk jaar enkele duizenden operaties uitgevoerd tegen de illegale verhandeling van historische objecten ter bescherming van Turkije´s rijke historische erfgoed.

Sabah