Vanwege de recente onrust in Turkije wordt er extra scherp gelet op de tientallen Amerikaanse kernwapens die in het land liggen opgeslagen. Verschillende media, waaronder Euractiv, melden op basis van anonieme bronnen dat de wapens naar Roemenië worden gebracht.

Het is een publiek geheim dat er op de Turkse luchtmachtbasis Incirlik naar schatting vijftig Amerikaanse kernwapens liggen. Het gaat om kleinere kernwapens, die door F-16’s of andere straaljagers kunnen worden afgeworpen.

Verhuizing

Tijdens de couppoging van een maand geleden werd de stroom naar de basis afgesloten. Ook mochten Amerikaanse vliegtuigen niet opstijgen of landen op de basis.  De relatie tussen de Verenigde Staten en Turkije staat onder druk, omdat de VS weigert de Turkse geestelijke Fethullah Gülen uit te leveren. Volgens Turkije zit hij achter de couppoging.

Sindsdien zijn er zorgen over de veiligheid van de kernwapens. Het gerucht gaat nu dat de wapens verhuizen naar een NAVO-basis in Roemenië. Op die basis, in het zuiden van Roemenië, staat ook een Amerikaans raketschild geïnstalleerd. De Roemeense minister van Defensie ontkent de verhuizing met klem: “Pure speculatie, er zijn geen discussies gaande.” Over de aanwezigheid van kernwapens wordt, zowel door Amerika als een eventueel gastland, in de regel niets gezegd.

Spanningen

Als er inderdaad van een verhuizing sprake is, levert dat waarschijnlijk extra spanningen op met Rusland. Roemenië is dan het eerste voormalige Oostblokland waar Amerikaanse kernwapens worden gestationeerd.

Volgens onafhankelijke analisten liggen er zo’n 180 Amerikaanse kernwapens verspreid door Europa. Tijdens het hoogtepunt van de Koude Oorlog waren dat er zo’n 800. Ook op de Nederlandse vliegbasis Volkel liggen volgens schattingen twintig kleinere kernwapens, die ook wel tactische kernwapens worden genoemd.

nos