Uber haalt slag binnen in Istanbul en hervat activiteiten

De Amerikaanse rijdienst Uber heeft begin januari, kort na een beslissing van het Hof van Beroep, aangekondigd dat klanten in Istanbul terug gebruik kunnen maken van de mobiele Uber-applicatie.

Dit betekent dat alle activiteiten van Uber zullen worden hervat.

“Het toegangsverbod voor ons is met ingang van vandaag opgeheven. We zeggen: “Nogmaals Hallo” tegen alle inwoners van Istanbul,” schreef Uber-Turkije op zijn officiële Twitter-account.

Het bedrijf gaat samenwerken met de traditionele gele taxi’s van de metropool.

In maart 2019 spande de Turkse Vereniging van Taxichauffeurs een rechtszaak aan tegen Uber en op 15 oktober 2019 besloot de lokale rechtbank om de toegang tot de applicatie van Uber te blokkeren.

Uber diende als reactie een beroepschrift in bij het Hof van Beroep en zei dat het de samenwerking met de gele en turquoise taxi’s van Istanbul wilde voortzetten.

Het besluit van de lokale rechtbank werd eind december 2020 vernietigd door het Hof van Beroep waardoor de activiteiten van Uber konden worden hervat. Het bedrijf reageerde kort na de beslissing van het Hof van Beroep met “Wij geloven in- en zijn toegewijd aan Turkije”.

Hoe Uber zal samenwerken met de gele taxi’s is nog niet geweten. Naar schatting rijden er ongeveer 17.400 officiële gele taxi’s in Istanbul.

Hurriyet

O.A.