De ingewikkelde relatie van de V.S. met de Syrische gewapende vleugel van terreurgroep PKK, de Volksbeschermingseenheden (YPG), werd deze keer blootgelegd door een pijnlijke verspreking van een Amerikaanse ambtenaar.

Toen hij gevraagd werd over de Turkse attitude tegenover de YPG tijdens een persconferentie op woensdag, heeft Kolonel John Dorrian, de woordvoerder van de door de V.S. aangevoerde coalitie tegen Daesh, per ongeluk erkend dat de PKK deel uitmaakte van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF).

YPG in plaats van PKK

“Maar met betrekking tot de PKK, maken ze deel uit van de Syrische Democratische Strijdkrachten en de Syrisch-Arabische Coalitie maakt er eveneens deel van uit. De strijdkrachten die Raqqa isoleren bestaan nu voornamelijk uit Syrische Arabieren, maar ze maken deel uit van de Syrische Democratische Strijdkrachten”, zei hij.

 Na enkele verdeelde reacties, verbeterde kolonel Dorrian zijn verklaring en bevestigde hij dat hij in eerste instantie de YPG bedoelde, in plaats van de PKK, een terreurgroep die erkend is door zowel Turkije als de V.S.

Erdogan op bezoek bij Trump

President Tayyip Erdogan heeft een bezoek gepland bij de Amerikaanse president Donald Trump op 16 en 17 mei. Erdogan vertelde aan Turkse journalisten dat hij zijn zaak tegen de YPG zou voorleggen met foto’s tijdens de vergaderingen.

Sabah