Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft gezegd dat Europa, Turkije niet moet wegduwen ondanks recente moeilijkheden tussen de Unie en Ankara.

In een interview dat gepubliceerd werd in de Berliner Zeitung, zei Merkel dat Turkije “een belangrijke partner is in de strijd tegen terreur” en dat het in het belang van de EU en de NATO is om goede banden met Ankara te onderhouden.

Geen doodstraf!

“Je zou zo’n partner niet zomaar mogen wegduwen, zelfs in het licht van de negatieve ontwikkelingen die we dringend moeten bespreken”, zei ze. Toen ze gevraagd werd over het EU-lidmaatschap, was Merkel zuiniger, hoewel ze herhaalde dat Turkije over de schreef zou gaan met de EU als ze de doodstraf zouden herinvoeren.

Toekomstige relatie bespreken

“Wij in Europa moeten gezamenlijk bespreken welke soort toekomstige relatie we willen met Turkije”, zei ze. Vele leden van de conservatieve Christen Democratische Partij (CDU), waar Merkel ook lid van is, zijn sceptisch over het mogelijke lidmaatschap van Turkije tot de EU. Tegelijkertijd heeft Merkel ook gepleit om de gesprekken over de toetredingsonderhandelingen tot de EU voort te zetten.

Hurriyet