De Amerikaanse dollar daalde tot minder dan de 3,50 drempel tegen de Turkse lira voor de eerste keer sinds 1 december op dinsdag. De dollar daalde naar 3,4919 op 15:10 Turkse tijd.

De daling kwam nadat de Turkse centrale bank een verklaring gaf dat de prognose (van de intrest) op 7,5% zou worden gehouden. Murat Cetinkaya, president van de centrale bank, zei dat de economische bedrijvigheid van Turkije herstellende is in het laatste kwartaal van 2016, terwijl schommelingen in de Turkse lira geen “duurzame” impact zullen hebben op de economie.

Cetinkaya kondigde aan dat de inflatieverwachting op 7,5 procent zou blijven en gaf als redenen: de gunstige vooruitzichten voor de voedselprijzen en een matige binnenlandse vraag naar buitenlandse valuta ondanks de volatiliteit van de valutamarkt.

Steun voor de Turkse lira

“De bank zal de financiële stabiliteit blijven ondersteunen waarbij het de bedoeling is om de inflatie dicht bij het doel te houden”, voegde hij eraan toe. Over steun voor de Turkse lira, zei Cetinkaya: “We zullen doorgaan met de lokale valuta te ondersteunen als ruilmiddel in economische activiteiten.”

Op zondag, zei president Recep Tayyip Erdoğan dat Turkije maatregelen heeft genomen om de buitenlandse handel in zijn nationale valuta uit te voeren.

“Als we iets van hen [het buitenland] kopen, zullen we dat in hun munt doen, als ze iets van ons kopen, zullen ze het doen in onze munt”, had Erdoğan gezegd, eraan toevoegend dat Turkije “zijn eigen spel zal spelen” in de economische arena.

Op vrijdag, deed de president een beroep op Turkse burgers om hun buitenlandse valuta en goud om te zetten in Turkse lira om zo de waarde van de lokale valuta te stimuleren.

AA