Trump vraagt advies aan bekend arts van Turkse origine

Volgens de krant Daily Beast roept Amerikaans president Donald Trump de hulp in van de bekende dokter van Turkse origine Mehmet Öz in de strijd tegen het nieuwe coronavirus.

Sommige teamleden van de presidentiële taakeenheid tegen het coronavirus fronsen na deze actie de wenkbrauwen. Öz is voorstander van het gebruik van het anti-malariamiddel hydroxychloroquine om het virus te behandelen, en dat trok de aandacht van Trump. Hij riep zijn medewerkers op om het middel, dat door de beroemdheid aangeraden wordt, in te zetten.

Op maandag waren er in de VS 347.000 bevestigde besmettingen met het virus, en stierven er al meer dan 10.000 mensen als gevolg daarvan. De uitbraak zorgt ook voor de zwaarste economische en sociale tol in de Amerikaanse geschiedenis.

Volgens Daily Beast spraken de voorbije dagen ook enkele Amerikaanse topfunctionarissen, zoals Seema Verma van de diensten voor Medicare en Medicate, privé met de beroemde maar controversiële arts.

In een interview met de zender Fox News liet Öz vorige week weten dat Verma beloofd heeft om via gegevens over nationale gezondheid te onderzoeken of hydroxychloroquine een werkend middel is. Een anonieme bron binnen de regering, die nauw samenwerkt met de taakeenheid tegen het virus, vindt de bemoeienis van Öz met de bestrijding van het virus vervelend. De bron vindt dat beroemdheden de strijd tegen het virus niet als een show moeten behandelen.

Trump ziet hydroxychloroquine als de oplossing, maar Anthony Fauci, directeur van het Nationale Instituut voor Allergieën en Besmettelijke Ziektes, roept op tot voorzichtigheid. Het is gevaarlijk om klakkeloos aan te nemen dat het middel ideaal is. “Wat hebben we te verliezen”, aldus Trump. “Ik ben bereid het in te nemen.”

De aanmoediging door Öz en Trump om het middel in te zetten, heeft geleid tot tekorten voor mensen met Reumatoïde Artritis en met Systemische lupus erythematodes. Ook stierf een man omdat hij chloroquinefosfaat, een bestanddeel van een reinigingsmiddel voor aquariums, verwarde met hydroxychloroquine.

Öz verscheen onder anderen op Fox News tijdens een virtueel evenement waarin hij met Trump en met vicepresident Mike Pence praatte over het gebruik van hydroxychloroquine als behandeling tegen COVID-19. Bovendien verschijnt de dokter volgens Daily Beast heel vaak in programma’s die Trump obsessief bekijkt.

Trump en Öz kenden elkaar al jaren voor Trump naar het Witte Huis trok. De bekende dokter en de toen beroemde zakenman ontmoetten elkaar vaak in de sociale kringen in Manhattan waar de 2 vaak kwamen. Tijdens zijn presidentscampagne in 2016 verscheen Trump in het programma dat Öz toen had. Daar praatte ze over Trumps gezondheidstoestand. Veel mensen beschouwen Öz als een kwakzalver. Onder anderen 3 wetenschappers verbonden aan de Mayo Clinic deden dat in een stuk dat ze in 2017 publiceerden in het tijdschrift Journal of Ethics van de Amerikaanse medische vereniging. De dokter promoot onder andere gewichtsverlies met behulp van middelen die geen wetenschappelijk bewezen werking hebben. Bovendien gelooft hij in de weerlegde theorie dat genetisch gemanipuleerd voedsel kanker kan veroorzaken.

K.L.

(Bron: Daily Beast)