De Ambassadeur van het Verenigd Koninkrijk voor Turkije zei dat Fethullah Gulen en zijn Gulenistische organisatie mogelijk achter de mislukte couppoging zit van 15 juli.

Hij beloofde om samen te werken met Turkije tegen Gulen-gerelateerde organisaties in het Verenigd Koninkrijk als er bewijzen zijn. Richard Moore, ambassadeur van het Verenigd Koninkrijk in Ankara, antwoordde op vragen van Hurriyet in een interview.

“Ik denk dat we meer duidelijkheid gaan hebben nu het proces verder loopt. Maar ik heb geen moeite om te accepteren wat de regering zegt; dat Gulenisten betrokken waren in deze coup. Ik denk dat het geleverd bewijs die conclusie ook impliceert. Dus zonder een vooroordeel te vellen over het juridisch proces, lijkt het me toch een vrij overtuigende zaak. Zonder twijfel zullen er meer bewijzen bovenkomen in de komende weken dus wil ik nog geen definitieve conclusies trekken”, zei hij.

De Turkse regering heeft meermaals herhaald dat de dodelijke couppoging, waar meer dan 200 mensen om het leven kwamen en meer dan 2000 gewonden vielen, georganiseerd werd door de in zelf opgelegde ballingschap levende Gulen en zijn volgers, de Gulenistische Tterreurorganisatie (FETO).

Sabah