De Turkse grens met Noord-Irak blijft open, maar dat wil niet zeggen dat dit zo blijft, zei de Turkse douaneminister op 27 september, toevoegend dat het aantal vrachtwagens dat de grens passeerde gedaald was.

Volgens Bülent Tüfenkci zal het Koerdische referendum in Noord-Irak geen grote impact hebben op de Turkse handel met Bagdad

President Recep Tayyip Erdoğan zei dat de Iraakse Koerden honger zouden lijden als Turkije de stroom aan vrachtwagens en olie over de grens zou tegenhouden, waarschuwend dat Turkije militaire en economische maatregelen zou kunnen treffen na het referendum.

“De Habur-grenspost is voorlopig open, maar dat wil niet zeggen dat die open blijft,” zei hij in live televisiecommentaar. “We kunnen verder handel drijven met de Iraakse centrale overheid langs Iran of de zee of via luchtvaart,” voegde Tüfenkci toe.

Grootste verbinding

Turkije is al lang de grootste verbinding van Noord-Irak met de buitenwereld, door een Turkse oliepijpleiding die Noord-Irak verbindt met de globale energiemarkten. Irak, inclusief de Koerdische regio, was de derde grootste exportmarkt voor Turkije in 2016, volgens data van het IMF.

Turkse export naar het land kwam neer op een totaal van 8.6 miljard dollar (7.3 miljard euro), na Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Hurriyet