De politieke partijen van Turkije hebben een gezamenlijk manifest uitgebracht, waarin ze vragen dat de VS de leider van FETÖ uitlevert.

Fethullah Gülen

“[Fethullah Gülen] blijft ketterse ideeën verspreiden. Hij gebruikt dezelfde tactieken als terroristische organisaties als Daesh en Al Qaeda,” lezen we in het manifest.

Het manifest werd ondertekend door de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP), de Republikeinse Volkspartij (CHP), de partij İYİ (Goed) en de Nationalistische Partij (MHP).

Zijn activiteiten zijn schadelijk voor de relaties van wederzijds vertrouwen tussen Turkije en de VS, menen de ondertekenaars.

Sekteleider Gülen, die in de VS woont, wordt ervan beschuldigd het brein te zijn achter de verijdelde staatsgreep op 15 juli 2016. Daarbij vielen 251 slachtoffers en bijna 2200 gewonden.

Ankara beschuldigt FETÖ er ook van dat het al lang probeert te infiltreren in de kern van de Turkse staat, met name in het leger, de politie en het gerecht.

“FETÖ is bedreiging voor mensheid”

“FETÖ vormt niet alleen een bedreiging voor Turkije, maar voor de hele mensheid,” aldus Hami Aksoy, woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken op 9 augustus.

Hami Aksoy

Zijn uitspraken kwamen er na de weigering van Brazilië om Ali Sipahi, een ander gezocht lid van FETÖ, uit te leveren.

Ali Sipahi

“FETÖ vormt nog steeds een bedreiging voor Brazilië, en voor alle andere landen van waaruit het opereert,” aldus Aksoy.

Turkije gaat vastbesloten de strijd aan tegen alle vormen van terrorisme en verwacht van haar bondgenoten en van de internationale gemeenschap hetzelfde, zegt hij.

“We verwachten dat de Braziliaanse regering even veel aandacht besteedt aan deze zaak.”

“Als je het zo bekijkt, zou de strijd tegen FETÖ een even grote prioriteit moeten zijn voor Brazilië als voor ons land,” zegt Aksoy. Hij beloofde om te blijven samenwerken met Brazilië in de strijd tegen het terrorisme, en in het bijzonder tegen FETÖ.

Op 8 augustus besliste het Braziliaans Hooggerechtshof om Ali Sipahi niet uit te leveren. Silahi woont al 12 jaar in Brazilië en kreeg op 13 oktober 2016 de Braziliaanse nationaliteit.

Turkije vroeg om Silahi’s uitlevering omwille van zijn banden met FETÖ.

In april werd hij gearresteerd op de luchthaven van Guarulhos in Sao Paulo, volgens lokale media.

Hürriyet

S.V.R.