Gletsjers van maar liefst 20.000 jaar oud op de op een na hoogste piek in Turkije zijn sneller beginnen te smelten wat milieuactivisten zorgen baart.

Het Cilo-Sat-gebergte is de oostelijke uitbreiding van het Taurus-gebergte dat van oost naar west langs de Turkse Middellandse-Zeekust en zuidgrens loopt.

Het gebergte wordt vaak genoemd als het gebied waar de Ark van Noach is geland na de grote overstroming, hoewel de hoogste top van het land de Ararat-berg in de oostelijke provincie Iğdır in dit debat leidt.

www.google.be/maps/place/İzbırak

De regio omvat 10 gletsjers die de hoge pieken hebben gevormd, waarvan de grootste de Izbırak Gletsjer is, die 5 kilometer lang is en op bepaalde punten tot 100 meter diep.

De gletsjerrivieren en beekjes van de berg, die vanaf zware bergtoppen ontspringen, maken het een prachtige plek voor zomerse trektochten en winterse klimtochten. De regio verwelkomt honderden bergbeklimmers en natuurliefhebbers in de zuidoostelijke provincie Hakkari, vanuit heel Turkije, elk jaar.

Bergbeklimmers die regelmatig op bezoek komen, merken dat de gletsjers dit jaar enkele meters gesmolten zijn.

“We zijn bezig met bergbeklimmen en extreme sportactiviteiten in deze regio op verschillende momenten van het jaar”, vertelde Haci Tansu van de sport- en klimvereniging in Cilo.

“De afgelopen negen jaar hebben we de Cilo Reşko Keviya Pir en Mergan gletsjers in de gaten gehouden om het smelten en veranderen van de gletsjers te zien en te documenteren. We leggen onze indrukken vast met foto’s en video’s,” legde hij uit.

“De gletsjers smelten de laatste tijd zeer snel. In de nabije toekomst zullen gletsjers, het belangrijkste onderdeel van deze prachtige geografie, met uitsterven bedreigd worden”, waarschuwde hij.

Tansu merkte op dat er grote gletsjermeren zijn ontstaan op de Spihane (Erinç) gletsjer, de grootste van de gletsjers in het Cilo-Sat gebergte. “Dit betekent dat het smelten meer intern is,” zei Tansu.

Hansu zei dat acties en voorzorgsmaatregelen moeten worden genomen om de oude gletsjer te beschermen.

“Gletsjers in het Cilo gebergte zijn erg belangrijk voor onze provincie. Het is een groot verlies dat deze regio van natuurlijke wonderen niet meer is geopend voor toerisme,” zei Tansu. Hij sprak de hoop uit dat het reisverbod op het gebied zal worden opgeheven, zodat bergbeklimmers de gemakkelijk toegankelijke gletsjers in Hakkari kunnen bezoeken.

Onur Köse

Onur Köse, een hoogleraar geologie aan de Van Yüzüncü Yıl Universiteit (YYU), zei dat het smelten van de gletsjers niet alleen in Hakkari plaatsvindt, maar op de meeste hoge toppen in Turkije, waaronder op de Ararat in de oostelijke Iğdır provincie en de Süphan in de oostelijke Bitlis provincie.

“Deze gletsjers naderen hun uitsterven,” zei Köse. “Natuurlijk is dit niet alleen een probleem dat in Turkije wordt ervaren, het is een probleem dat zich over de hele wereld voordoet en een probleem van de opwarming van de aarde.”

Köse waarschuwde dat het smelten van de gletsjers het evenwicht van de planeet zal veranderen en oorlogen om water, voedsel en land kan ontketenen.

“Het is onze taak om te stoppen met het vervuilen van de wereld en daar moeten we aan bijdragen…. We moeten onze eigen nationale bijdrage leveren aan het zorgvuldig in stand houden van het evenwicht in de atmosfeer. De uitstoot van kooldioxide in ons land en in de wereld is daarbij een belangrijke factor. Het zo laag mogelijk houden van deze emissies is belangrijk voor het behoud van het evenwicht in de atmosfeer van de aarde”, aldus Köse.

Köse zei dat dit kan worden bereikt door de voorkeur te geven aan hernieuwbare, schone energiebronnen, zoals wind-, zonne- en geothermische energie.

Het smelten van gletsjers over de hele wereld is de laatste jaren in een stroomversnelling geraakt, wat wetenschappers verontrustend vinden, omdat ze sterke veranderingen in de Himalaya, Groenland, Antarctica en andere gletsjergebieden hebben waargenomen. De inkrimping van deze enorme ijskappen brengt niet alleen kostbare zoetwaterbronnen in gevaar, maar draagt ook bij tot de snelle stijging van de zeespiegel.

Sabah

T.A.