Ali Erbaş werd op 16 september benoemd als de nieuwe voorzitter van het Turkse Presidium voor Godsdienstzaken (ook bekend als Diyanet).

Erbaş deed onder andere dienst als rector van de Yalova universiteit en zal Mehmet Görmez vervangen als voorzitter. Görmez verliet zijn post in juli om op pensioen te gaan. Hij bekleedde de post sinds 2010.

Ekrem Keleş, die reeds sinds enige tijd voorzitter is van de raad van Religieuze zaken, nam in de tussentijd (sinds Gormëz zijn ontslag gaf tot de officiële benoeming van Erbaş) de positie over als plaatsvervangend hoofd van het Presidium.

Mehmet Görmez

Erbaş werd in 1961 geboren aan de Zwarte Zee in de provincie Ordu. Hij is getrouwd en heeft 4 kinderen. Na afgestudeerd te zijn aan de technologische faculteit van de Marmara Universiteit werkte Erbaş jarenlang voor Diyanet’s ministerie van onderwijs.

Na officieel op pensioen te zijn gegaan op 31 juli, ging Görmez in een toespraak nog even in de op rol van het, in de V.S. gebaseerde netwerk, van de Islamitische prediker Fethullah Gülen, die de hoofdverdachte is betreffende het organiseren van de poging tot staatsgreep in 2016.

Kritiek van Erdogan

“Moge de Diyanet nooit meer de schaamte toevallen van 40 jaar te laat te zijn in hun strijd tegen elke verder geperverteerde religieuze structuur actief in ons land of elders.” Aldus Görmez in diezelfde toespraak.

Op 5 augustus had Erdogan nog zware kritiek op het Presidium voor haar late reactie in de strijd tegen de FETÖ (Gülenistische Terreurorganisatie).

Uitgesteld

Volgens Erdogan werd de Diyanet meerdere malen gewaarschuwd voor het gevaar maar werden sancties steeds weer uitgesteld.

Görmez staat nu op het lijstje om nieuwe rector te worden van de nieuwe Turkse Universiteit voor Internationale Islam, Wetenschap en Technologie, waarvan de stichting reeds wettelijk werd goedgekeurd door het parlement in 2015.

Görmez krijgt dan mogelijk de titel van stichtend rector (of rector bij stichting) van de nieuwe universiteit te worden. Het tempo in de bouw van de universiteit werd recent zwaar opgedreven vanuit de staat.

Hurriyet