Het dodental als gevolg van de dodelijke aardbevingen in Turkije is de 6.000 gepasseerd, maakte de AFAD, de Turkse overheidsdienst voor rampenbeheer, woensdag bekend.

Het aantal doden bedraagt 6.234, terwijl het aantal gewonden bij de ramp 37.011 bedraagt, aldus de AFAD.

AFAD, de Turkse overheidsdienst voor rampenbeheer, verklaarde ook dat momenteel 79.110 hulpverleners in de regio zijn uitgezonden in het kader van de hulpverlening.

Dinsdagavond merkte vice-president Fuat Oktay op dat ze alle luchthavens zijn gaan gebruiken, en dat helikopters de hele nacht doorwerken in het kader van de hulpverlening.

Meer dan 450.000 mensen hebben onderdak gevonden in studentenhuizen, voegde hij eraan toe.

In een eerdere nieuwsconferentie zei Orhan Tatar, hoofd van het Directoraat voor Aardbeving en Risicobeperking, dat er na de twee grote bevingen minstens 435 naschokken zijn geweest.

Tatar riep alle burgers op om beschadigde gebouwen niet te betreden omdat de naschokken deze volledig kunnen vernielen. Hij riep de burgers ook op geen gebruik te maken van telefoons, tenzij het om een noodgeval gaat.

Twee zware aardbevingen hebben maandag het zuidoosten van het land opgeschrikt. De aardbevingen schokten ook verschillende buurlanden in de regio, waaronder Libanon en Syrië.

Syrië, dat al tien jaar gebukt gaat onder een burgeroorlog, is bijzonder zwaar getroffen met meer dan 2500 doden en duizenden gewonden.

Turkije kondigde de sluiting van scholen aan tot 13 februari in het hele land en riep een week van rouw uit.

President Recep Tayyip Erdoğan heeft dinsdag ook aangekondigd dat de noodtoestand voor drie maanden is uitgeroepen in de tien provincies die het zwaarst door de dodelijke aardbevingen zijn getroffen.

Bron: Sabah