De regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) zal een beroep doen op de hoogste verkiezingsautoriteit voor een hertelling van de uitgebrachte stemmen in alle districten van Istanboel. Dat zei een partijfunctionaris op zondag.

Voorzitter van de partij in Istanbul, Ali Ihsan Yavuz, zei: “Slechts 70% van de ongeldige stemmen zijn tot nu toe geteld.”

“Er is hier sprake van georganiseerde onregelmatigheden, van georganiseerd misbruik. Ze gaan verder dan louter vergissingen”, verklaarde hij.

Volgens niet-officiële resultaten leidt de belangrijkste oppositiekandidaat van de Republikeinse Volkspartij (CHP), Ekrem Imamoglu, in Istanbul met 48,79% van de stemmen, terwijl Binali Yildirim van de AKP volgt met 48,51% van de stemmen.

De AKP heeft echter gezegd dat een hertelling de resultaten zou kunnen veranderen.

Miljoenen Turkse kiezers brachten afgelopen zondag in het hele land hun stem uit tijdens de lokale verkiezingen om de Turkse burgemeesters, gemeenteraadsleden, mukhtars (buurtfunctionarissen) en leden van de seniorenraden voor de komende vijf jaar te kiezen.

Volgens de niet-officiële resultaten is de AKP de grootste in 15 grootstedelijke gemeenten (grotere steden) en 24 kleinere steden.

Anadolu Agency

T.A.