Hülya Atçı Nergis

AKP-parlementslid Hülya Atçı Nergis heeft gezegd dat vrouwen ook verantwoordelijk zijn wat betreft het geweld van mannen tegen vrouwen, omdat zij degenen zijn die “de individuen hebben opgevoed die vrouwen hebben vermoord”.

“Hebben vrouwen dan helemaal geen aandeel in dit geweld? De taal die altijd mannen de schuld geeft met betrekking tot deze kwestie is ook verkeerd,” zei ze op 30 maart.

De laatste controversiële opmerkingen van het AKP-parlementslid kwamen nadat ze eerder in maart had gezegd dat mannen meer worden vermoord dan vrouwen.

“Er zou geen geweld tegen vrouwen mogen zijn, maar ook geen geweld tegen mannen. Vrouwen zijn degenen die de individuen hebben opgevoed die vrouwen hebben vermoord. Hebben vrouwen dan helemaal geen aandeel in dit geweld?

De taal die altijd mannen de schuld geeft met betrekking tot deze kwestie is ook verkeerd,” zei AKP-parlementslid Hülya Atçı Nergis.

Verdrag van Istanbul

Nergis maakte de opmerkingen tijdens een lokaal tv-programma in de Centraal-Anatolische provincie Konya, toen ze het controversiële besluit van de regering verdedigde om zich terug te trekken uit het Verdrag van Istanbul, een internationaal verdrag dat huiselijk geweld moet tegengaan.

Hülya Atçı Nergis

Het AKP-parlementslid zei dat ze het “verontrustend” vond dat dat “feministische discours zo is overgenomen” en “iedereen door dezelfde mond spreekt”.

“Ik heb de mal doorbroken met betrekking tot deze kwestie. Sommige fracties [van de samenleving] hebben kritiek geuit [op mij], maar ik spreek de waarheid. Het stoort mij persoonlijk dat mannen en vrouwen een verschillende behandeling krijgen,” zei ze.

Nergin had eerder ook al de wenkbrauwen doen fronsen door te zeggen dat het aantal mannen dat in het land wordt gedood 12 keer hoger ligt dan het aantal vrouwen.

Toen een journalist haar erop wees dat in 2020 in Turkije zo’n 300 vrouwen zijn vermoord, zei Nergis: “Maar het aantal mannen dat in Turkije [in 2020] werd gedood, was 12 keer zo groot. We hebben het alleen over vrouwen.”

Nergis’ uitspraken van 8 maart waren met verbazing ontvangen aangezien vrouwen in Turkije bijna dagelijks worden vermoord, geslagen of verkracht.

De officiële statistieken van vrouwenmoorden worden verondersteld slechts het topje van de ijsberg te zijn, aangezien veel moorden niet worden gerapporteerd.

De AKP van president Recep Tayyip Erdoğan krijgt vaak het verwijt dat ze de vrouwen niet beschermt, ondanks de ernst van de vrouwenmoorden.

De rechterlijke macht beschermt mannen en de verkregen straatverboden schrikken mannen niet af.

Bron: Turkse media