AKP-leider Recep Tayyip Erdoğan en

Turkije nadert zijn doelstellingen om de wereldwijde crisis succesvol te overwinnen, zei de president van het land op 10 november in zijn toespraak ter herdenking van Mustafa Kemal Atatürk, de stichter van het moderne Turkije, waarbij hij opmerkte dat het resultaat van zijn prestaties “de routekaart van Turkije” is.

“Hem [Atatürk] herdenken is natuurlijk belangrijk, maar de redenen achter zijn strijd correct bepalen is belangrijker,” zei Recep Tayyip Erdoğan op 10 november in de presidentiële concertzaal in de hoofdstad Ankara.

Hij herinnerde aan de bouw van het Türkevi Centrum tegenover de compound van de V.N. in New York en zei: “We hebben de Türkevi gebouwd en boodschappen gegeven aan iemand anders op een goede manier. Het resultaat van wat hij heeft bereikt is de routekaart van Turkije vandaag.”

Hij uitte ook kritiek op de belangrijkste oppositiepartij, de Republikeinse Volkspartij (CHP), die door Atatürk werd opgericht op 9 september 1923.

“Als hij [Atatürk] vandaag nog zou leven, zou hij hen met een stok achterna zitten,” merkte Erdoğan op.

“Als er iemand in dit land is die de politieke, diplomatieke, economische en militaire erfenis van Gazi beschermt, dan zijn wij het wel,” zei hij.

“Degenen die schuilen achter de naam van Atatürk, in godsnaam, waar zijn ze mee bezig?” vroeg hij.

Erdoğan woonde ook de officiële ceremonie bij in Anıtkabir, het mausoleum van Atatürk in Ankara, vroeg op 10 november.

“Wij zullen nooit toestaan dat de integriteit van ons land, het voortbestaan van onze staat, de eenheid, de vrede en de oude waarden van onze nobele natie worden aangevallen,” schreef hij in het gedenkboek van Anıtkabir.

Erdoğan betuigde zijn respect aan de stichter en leider van de onafhankelijkheidsbeweging van het land en zei: “Wij gaan door met het uitbreiden en ontwikkelen van onze republiek, die u hebt opgericht en aan ons hebt toevertrouwd, en om het de stralende ster van zijn regio en de wereld te maken, ondanks de vijandigheden die betrokken zijn bij de aspiraties van de indringers.”

“Met de historische successen die we op elk gebied hebben geboekt, met name op het gebied van onderwijs, gezondheid, veiligheid en industrie, gaan we vastberaden op weg naar onze doelstellingen voor 2023”, voegde hij eraan toe.

Atatürk is een leider die het ideaal van volledige onafhankelijkheid van de Turkse natie belichaamde, zei parlementsvoorzitter Mustafa Şentop in een boodschap op 10 november.

“Hij [Atatürk] en zijn medestrijders hebben niet alleen een vaderland toevertrouwd aan hun volgende generaties, maar ook een nationaal ideaal en een nationale wil achtergelaten waarvoor wij bereid zijn ons leven te geven,” zei Şentop in een verklaring.

Hij verklaarde dat de Turkse natie “vastberaden tot in de eeuwigheid zal blijven voortgaan op het pad van een volledig onafhankelijk en groot Turkije”.

De erfenis die Atatürk ons heeft nagelaten is kostbaar, en we zullen deze erfenis voortzetten, zei CHP-leider Kemal Kılıçdaroğlu.

Sprekend op een conferentie genaamd “Herdenken en Begrijpen van Atatürk,” zei Kılıçdaroğlu:

“Als de medewerkers en kameraden van [onze] partij die Atatürk heeft opgericht, zullen wij de republiek in zijn tweede eeuw bekronen, met democratie,” door aan de macht te komen in 2023, de 100ste verjaardag van de Turkse Republiek.

Het delen van een videoboodschap op de verjaardag van de dood van Atatürk, İYİ (Goede) Partij leider Meral Akşener zei:

“Ik herdenk onze blauwogige grijze wolf, die was gegraveerd in het idee, het hart en de ziel van de Turkse natie, met liefde, respect en dankbaarheid.”

Bron: Turkse media