De voormalige AKP-gemeente Istanbul gaf tussen 2008 en 2013 meer dan 155.000 dollar (131.272 euro) uit voor de opleiding van een AKP-afgevaardigde in de Verenigde Staten, meldde het dagblad Cumhuriyet op 27 juli.

De voormalige gemeente Istanbul, geleid door de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP), heeft tussen 2008-2013 meer dan 155.000 dollar van haar budget uitgetrokken voor de Amerikaanse opleiding van een afgevaardigde, zo meldde het dagblad Cumhuriyet op 27 juli.

AKP afgevaardigde Ravza Kavakçı Kan ontving naar verluidt $ 155.059 voor haar Ph.D. opleiding en kosten voor levensonderhoud in de VS, onthulde een inspectie onder de belangrijkste oppositie Republikeinse Volkspartij (CHP) burgemeester Ekrem İmamoğlu.

“Ja, het gemeentelijk transportbedrijf [İstanbul Ulaşım A.Ş.] vulde de zakken van de nu-AKP afgevaardigde met geld zodat ze politiek kon studeren in de VS,” schreef Cumhuriyet auteur Barış Pehlivan.

De huidige gemeente Istanbul diende een strafrechtelijke klacht in bij de Bakırköy hoofdofficier van justitie, zei Pehlivan, eraan toevoegend dat hij niet verwacht dat er veel uit het proces van vervolging zal komen, gezien de consequente terughoudendheid van de Turkse rechterlijke macht om de nalatigheden en wanpraktijken van de AKP te bestraffen.

De kosten van de afgevaardigde werden in rekening gebracht in het kader van een gemeenteprogramma dat op 4 augustus 2008 van start ging en tot doel had werknemers voor opleiding naar het buitenland te sturen.

Ten tijde van haar toelating tot het Ph.D. programma aan de Howard University op 24 november 2008, was Kan nog geen gemeentemedewerker.

Na haar aanvaarding aan de Amerikaanse universiteit werd Kan als werknemer in dienst genomen door Istanbul Ulaşım A.Ş. — een filiaal van de gemeente — op 16 december 2008.

İstanbul Ulaşım A.Ş. Directeur Ömer Yıldız schreef een sponsorbrief aan de Howard Universiteit binnen een week na Kan’s indiensttreding, met de mededeling dat de gemeente zou betalen voor haar opleiding, haar ziektekostenverzekering en haar uitgaven.

Kan kreeg 4.000 dollar in contanten overhandigd voor haar reis op 30 december 2008, en kreeg 2.000 dollar aan maandelijkse stipendia om te volgen, uit het budget van de gemeente.

Kan, die bij de verkiezingen van 2015 als AKP-afgevaardigde werd verkozen, zei eerder dat zij haar “verplichte dienst” bij het gemeentebedrijf zou voortzetten wanneer haar afvaardigingstermijn afloopt.

Bron: BirGün