Een hittegolf afkomstig uit Noord-Afrika heeft Turkije bereikt. Daardoor ligt de gemiddelde temperatuur momenteel extreem hoog.

“De temperaturen zullen in heel het land gevoelig stijgen, tot ver boven de normale gemiddelden voor dit seizoen,” aldus het Turks Meteorologisch Instituut op 27 mei.

“De voorspelling is dat vanaf 28 mei de temperaturen tot recordhoogten zullen oplopen; het worden de warmste meidagen ooit sinds het begin van de metingen.”

Volgens het Meteorologisch Instituut is er een hittegolf op komst vanuit het Afrikaanse continent. Die zal de hele week aanhouden en de temperaturen zullen met 5 tot 10 graden Celsius stijgen.

Op 28 mei zal de temperatuur in Istanbul oplopen tot 31_C. Op 29 mei koelt het lichtjes af tot 28_C.

De temperatuur kan oplopen tot 34_C in de Turkse hoofdstad Ankara, 35_C in de Egeïsche provincie İzmir en in de Centraal-Anatolische provincie Konya, 39_C in de zuidoostelijke provincie Şanlıurfa en 36_C in de oostelijke provincie Malatya.

De inwoners wordt met aandrang gevraagd om zo veel mogelijk binnen te blijven tussen 10 uur ’s ochtends en 4 uur ’s namiddags. Vooral kinderen, ouderen en mensen met chronische ziektes moeten directe blootstelling aan het zonlicht vermijden.

Hürriyet

S.V.R.