Het bestuur van de luchthaven Istanbul-Atatürk is op zoek naar de eigenaars van verschillende voertuigen die werden achtergelaten op de parkeerplaatsen van de gesloten luchthaven.

De 4 verdiepingen tellende parkeergarage die een capaciteit heeft van 7.000 voertuigen, staat nog vol met dure SUV’s, fietsen en vervallen personenwagens.

Luchthavenexploitant TAV heeft laten weten dat er volop wordt gezocht naar de eigenaars van de voertuigen. Wagens die niet worden opgehaald zullen worden weggetakeld. Sommige voertuigen staan er al stil sinds 2014.

Tot voor de sluiting van de luchthaven bedroeg het maandelijks parkeertarief zo’n 55 euro.

De luchthaven Istanbul-Atatürk die in 1953 openging, heeft op zaterdag 6 april een punt gezet achter alle commerciële vluchtactiviteiten. De luchthaven die vorig jaar nog zo’n 68 miljoen passagiers vervoerde zal vanaf nu worden gebruikt voor opleidingsactiviteiten en luchtvaartbeurzen. De vrachtterminals blijven momenteel nog in gebruik.

De Turkse Nationale Luchtvaartmaatschappij Turkish Airlines (THY) verhuisde vorige week naar haar nieuwe hub op Istanbul Airport, de nieuwe luchthaven van Istanbul. Deze massale verhuizing werd de “grote migratie” genoemd.

Tijdens deze verhuis hebben vrachtwagens in totaal zo’n 400.000 kilometer afgelegd. 1.800 medewerkers waren tijdens de operatie in dienst.

Als alle etappes zijn afgerond, wordt de nieuwe luchthaven van Istanbul de grootste internationale luchthaven ter wereld met een oppervlakte van 76,5 miljoen vierkante meter.

Sabah

O.A.