In een getuigenis voor de rechtbank vroeg de vermoedelijke aanvaller van de aanslag op de Reina nachtclub, aan de rechtbank “of hij niet opgehangen kon worden”.

De terrorist van Oezbeekse origine werd 16 dagen na de moorddadige aanval gearresteerd en opgesloten in een zwaar bewaakte gevangenis in Istanbul. In zijn eerste getuigenis voor de rechtbank, verklaarde Masharipov dat hij geen “vijand” van de Turkse staat was, maar dat hij alleen handelde “uit vergelding”. Hiermee verwees de verdachte naar het hardhandige optreden van de Turkse regering tegen terroristische groeperingen.

Gediplomeerde leerkracht

Masharipov bekende tijdens zijn verhoor dat hij lid was van de terroristische groepering DAESH en vertelde de onderzoeksrechter dat hij een gediplomeerde leerkracht was. De verdachte verklaarde dat hij geen eerdere feiten op zijn kerfstok had en dat hij voor de aanval op de nachtclub, geen lid was van een terroristische groepering.

Zelfmoord

In zijn getuigenis verklaarde Masharipov dat hij bereid was om zich van het leven te beroven op het moment dat hij de feestvierders in de Reina nachtclub neerschoot. Hiervoor had hij enkele granaten mee, maar toen hij aan de pin van de granaat trok, stelde hij vast dat hij “flashbang” granaten had meegenomen. “Dit moest een zelfmoordaanslag zijn.”

Doodstraf

“Ik wou mij van het leven beroven zodat ik niet in handen zou vallen van de politie,” aldus de verdachte. Masharipov verklaarde dat hij een doodstraf zou accepteren en zich zelfs hierop verheugde. De kans dat Masharipov tot de dood wordt veroordeeld, is echter bijzonder klein, aangezien de doodstraf in Turkije werd afgeschaft. Wel is het aannemelijk dat het parket een levenslange opsluiting zal eisen.

Klopjacht

De zelfverklaarde zelfmoordpoging van Masharipov is wel in tegenstrijd met het feit dat hij zich verschanste in een appartement in Istanbul, nadat hij 2 weken lang op de vlucht was voor de politie. Tijdens zijn vlucht werd Masharipov geholpen door verschillende terroristen en DAESH sympathisanten. De terrorist kon zelfs op het nippertje een confrontatie met de ordediensten voorkomen nabij een checkpoint.

Zoon als terrorist opleiden

Verder verklaarde Masharipov dat hij oorspronkelijk een aanslag op het Taksimplein voor ogen had, maar van gedachten veranderde, na het zien van de extreme veiligheidsmaatregelen. Enkele dagen voor de aanval nam Masharipov een videoboodschap op, waarin hij verklaarde dat hij een zelfmoordaanslag wou uitvoeren en zijn familie vroeg om zijn zoon als zelfmoordterrorist op te leiden.

Sabah